Руско-украинската граница в частта между Крим и Херсонска област бе блокирана от екстремисти от „меджлиса“


Руско-украинската граница в частта между Крим и Херсонска област бе блокирана от екстремисти от „меджлиса“Руско-украинската граница в частта между Крим и Херсонска област бе блокирана откъм украинската страна заради марш, в който участваха лидери на „Меджлиса на кримско-татарския народ“, предаде РИА „Новости“.

Общо в акцията се включиха около 150 души, включително представители на т. нар. Доброволчески батальони. Към обяд границата бе затворена: участниците в марша фактически блокираха влизането в Русия откъм украинския граничен пункт. Представители на доброволческите батальони скандираха националистически лозунги.

В края на април Върховният съд на Крим призна общественото обединение „Меджлис на кримско-татарския народ“ за екстремистка организация и забрани дейността ѝ в Русия.

Искът за забраната бе иницииран от прокурора на Крим Наталия Поклонская, която обвини лидерите на меджлиса Рефат Чубаров и Мустафа Джемилев в организация на енергийната блокада на Крим.

Заради екстремистки изявления им бе забранено да влизат в Русия за период от пет години, като срещу тях е заведено и наказателно дело.

Преди това руското външно министерство отбеляза, че „Меджлисът на кримско-татарския народ“ не представлява кримските татари и се е дискредитирал с подривни и екстремистки действия.

Advertisements

Posted on 25.09.2016, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: