Русия разработва самолет с лазерна установка от ново поколение


Русия разработва самолет с лазерна установка от ново поколениеВ Русия бе възобновена работата по създаването на самолет с лазерна установка от ново поколение. Подобен проект на базата на Ил-76 е известен още от съветски времена с индекса А-60 (А-60СЭ).

Русия работи върху създаването на самолет, оборудван с лазерно оръжие от ново поколение, съобщи за ТАСС източник от отбранително-промишления комплекс.

„Работи се върху ново поколение лазерна установка с въздушно базиране“, заяви събеседникът на агенцията.

По думите му става дума за самолета, известен с индекса А-60. По-рано медиите съобщиха, че проектът се изпълнява като част от опитно-конструкторските дейности на „Сокол-Ешелон“.

Опити да бъде създаден летящ лазер са правени още в съветско време.

Разработването на лазерен комплекс с въздушно базиране (ЛКАБ) започва в научно-производственото обединение „Алмаз“ през юни 1965 година.

„Алмаз“ работи по авиационния комплекс заедно авиационния научно-технически комплекс „Г.М. Бериев“ в Таганрог (на 1125 км южно от Москва).

Заедно двата научни центъра създават съветския авиационен комплекс А-60 на базата на самолета Ил-76. През 1983 г. на едно от подмосковските летища активно се работи по изпитанието  на летящия лазерен комплекс. На 27 април 1984 г. А-60 успешно поразява с лазер въздушна мишена: целта получава необходимите поражения при въздействието на излъчването.

Експерти коментират, че не е коректно на лазерния комплекс да се приписва „задачата по прехващане на бойните блокове на балистични ракети“. Тази задача  „никой и никога не е възлагал на ЛКАБ“, твърди заместник-директорът на Центъра за анализи на стратегиите и технологиите Константин Макиенко.

Специалистите откровяват специално не толкова възможността за топлинно поразяване на целта, колкото потенциала на лазерите да блокират оптико-електронните средства на разузнаването – перископи, далекомери и други устройства, с които са оборудване съвременните оръжия.

Благодарение на фокусиращите си средства такива прибори многократно увеличават въздействието на лазерното излъчване.

Далекобойността на поразяване с лазер на оптиката може да бъде стотици и хиляди пъти по-голяма в сравнение с пределната далекобойност на топлинно поразяване, отбелязват от „Алмаз“.

Евтино, мигновено и действащо при всякакви метеорологични условия

Лазерното оръжие е привлекателно най-вече заради възможността неочаквано и практически мигновено (със скоростта на светлината) да атакува противника, заради относително ниските разходи на „изстрела“, голямата точност, а също и поради факта, че не е необходимо да се трупа арсенал от „боеприпаси“ в мирно време. Неговото монтиране на самолети преди всичко гарантира действие при всякакви метеорологични условия (стрелбата не зависи от това дали е облачно или не, например), голяма мобилност и маневреност.

През 90-те години на миналия век заради разпадането на СССР и последвалата го икономическа криза дейностите са спрени и се възобновяват едва в началото на новия век.
Така през август 2009 г. е направен експеримент по насочването на лазерен лъч от борда на А-60 към космически апарат, летящ на височина 1500 км.

При полета са открити и съпровождани няколко десетки космически апарата. А в края на 2012 г., по данни на вестник “Известия“, руското министерство на отбраната възлага задачата да бъде възобновена работата по създаването но бойни лазери, способни да поразяват самолети, спътници и балистични ракети.

„Родният авиационен лазерен комплекс ще използва максимално предимствата на лазерното оръжие в интересите на решаването на важни задачи на въздушно-космическата отбрана на Русия.

Има основания да се вярва, че създавайки този иновационен комплекс, ПАО НПО „Алмаз“ и кооперацията от предприятия ще запазят лидерските позиции в разработването на лазерни комплекси“, посочват руски специалисти.

Advertisements

Posted on 25.09.2016, in Анализи, Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: