Терористите: Заклет враг или военно- политически инструмент?


Терористите: Заклет враг или военно- политически инструмент?Причината да се оттегли всякакво доверие спрямо САЩ и Запада като цяло по проблема Сирия е в това, че отношението към терористичните организации в Русия и Запада се различават дълбоко и принципно.

Руският народ е придирчив при избора на приятелите си. Не може да се каже, че руските управници винаги са следвали това правило, но дори  при „договора с дявола“ — сключения през 1939 година документ за ненападение с хитлеристка Германия — той бе резултат не от доброволен избор, а от притискащите тогава  СССР международни обстоятелства. Причината беше в слабостта на Съветския съюз по онова време и неговата неготовност към война.

Но в следвоенното време СССР напълно последователно прояви позицията си за гарантиране на справедливия характер в международните отношения.

Сътрудничеството с фашистките режими в Португалия, Чили, Аржентина, култивирането и подхранването на най-агресивните ислямистки групировки в Афганистан и пр…  никога не е било практика за Русия.

За англосаксонците, особено към края на XX век, всичко това е нещо напълно обичайно. Същите методи видяхме, че се използват в Ирак, Египет, Либия, а сега и в Сирия.

Извод: за Русия терористичните групировки са наистина заклет враг, сериозна заплаха за националната сигурност и за света като цяло.

За англосаксонците — те са само инструмент в „реалната им политика“.

Напълно невъзможно е тези два принципно антагонистични подхода да заработят заедно.

Posted on 24.09.2016, in Анализи, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: