Сергей Лавров: Русия продължава да остава отворена за диалог с НАТО, но в Алианса трябва да се откажат от всякакви ултиматуми


Сергей Лавров: Русия продължава да остава отворена за диалог с НАТО, но в Алианса трябва да се откажат от всякакви ултиматумиРусия продължава да остава отворена за диалог с НАТО, но в Алианса трябва да се откажат от всякакви ултиматуми, заяви руският външен министър Сергей Лавров, говорейки пред Общото събрание на ООН.

По думите на руския външен министър, „ние продължаваме да сме отворени за равноправен, на взаимно уважение диалог с НАТО, включително и по линията на Организация на Договора за колективна сигурност”.

При това дипломат номер едно на Русия заяви, че страните от НАТО сами са направили невъзможен за изпълнение режима за контрол върху конвенционалните въоръжения в Европа. А многочислените опити на Москва да го спаси са се сблъсквали със „сурово идеологизирано противодействие”.

Лавров отбеляза, че връщането към тази тема е възможно само в един случай – когато НАТО „осъзнае абсолютната безперспективност на ултиматумите, насочени към получаването на едностранни преимущества”.

Руският външен министър заяви още, че „възпрепятстването на колапса на държавността и разпада” на Сирия „под натиска на терористите” е било възможно само благодарение на военното съдействие на Русия.

По думите на Лавров, именно участието на Русия е помогнало за създаването на Международна група за подкрепа на Сирия, която е работила в „интереса на началото на пълноценен политически процес за определянето на бъдещето на страната от самите сирийци чрез инклюзивен диалог на всичките етническо-конфесионални групи”.

Този „безалтернативен курс” е намерил своето въплъщение в споразуменията на Русия и САЩ за Сирия, които бяха приети съвсем наскоро, поясни Лавров.

Advertisements

Posted on 24.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: