Германски политолог: Визитите на немски политици в Русия показват, че фазата на остра конфронтация вече е приключила


Германски политолог: Визитите на немски политици в Русия показват, че фазата на остра конфронтация вече е приключилаНемският политолог Ханс-Хенинг Шрьодер обясни защо, според него, немските политици все по-често пътуват до Москва за преговори.

Например вицеканцлерът Зигмар Габриел заедно с група предприемачи посети Москва на 21 и 22 септември. В Москва преди това бяха и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и баварският премиер Хорст Зеехофер.

Според Шрьодер, Габриел и Щайнмайер със своите визити се опитват да подобрят отношенията с Русия и да „сондират почвата”.

Габриел като министър на икономиката се стреми да възстанови икономическите отношения, което ще спомогне за подобряване на политическия климат.

Фактът, че Владимир Путин го прие, доказва, че „фазата на конфронтация” е завършила и че Москва е заинтересована от поддържане на отношения с Берлин.

Резултатите от срещата на Габриел с Путин ще може да се усети само в дългосрочна перспектива, предполага Шрьодер.

На този етап обаче визитата на вицеканцлера доказва: ситуацията може да се подобри и за двете страни.

Що се отнася до отмяна на санкциите против Русия, то Шрьодер отбелязва: И Габриел, и Щайнмайер говорят за поетапното им снемане.

Срещата с баварския премиер, според него, била символична: руският президент изпраща определен политически сигнал на Меркел, приемайки неин опонент.

Със самия германски канцлер Путин не се среща. Според Шрьодер, „създадената ситуация не предполага визити на Меркел в Москва или на Путин в Берлин”.

Advertisements

Posted on 24.09.2016, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: