Forbes: Защо Тръмп е по-малкото зло от Хилари Клинтън


Forbes: Защо Тръмп е по-малкото зло от Хилари КлинтънНито един от настоящите кандидати за президент на САЩ — нито Хилъри Клинтън, нито Доналд Тръмп — не бива да става върховен главнокомандващ, но Тръмп ще бъде „по-малкото зло“ за Америка, отколкото Клинтън, пише Дъг Бандоу за Forbes.

Кандидатът от Демократическата партия, екс-държавният секретар  Хилъри Клинтън в продължение на последните 20 години подкрепя всички войни, колкото и глупави да са те, се казва в статията.

Кандидатът от Републиканската партия, милиардерът Доналд Тръмп е напълно непредсказуем — никой не знае какво всъщност мисли и какви ще ги върши.

Но „смущаващата непредсказуемост е по-добър вариант от предсказуемата глупост“ — Клинтън вероятно ще продължи скъпоструващите войни. Тръмп от своя страна може да се опита да промени „влечението на САЩ към войните“.

В момента Америка вече не може да си позволи да повтаря грешките на тримата предишни президентски администрации, пише журналистът.

Но Тръмп, макар да нарича настоящата външна политика «тотална и абсолютна катастрофа», не предлага реално никаква алтернатива.

Както и другите републиканци, той продължава да прехвърля вината за хаоса в Близкия Изток на настоящия президент-демократ Барак Обама, забравяйки, че американското нахлуване в региона бе започнато от Джордж Буш чрез войната в Ирак.

Републиканецът твърди, че американските въоръжени сили трябва да се реформират, а това също не издържа критиката, твърди авторът.

Пентагонът „не е изтощен, а раздут“, неговите ресурси са значително по-големи, отколкото са й необходими на Америка.

Ако Вашингтон спре спонсорирането на своите „приятели“ и спре да се сражава „с врагове от други държави“, то той може да харчи за армията значително по-малко, убеден е авторът.

Но Тръмп, макар да не предлага решение на вътрешнополитическите проблеми, то поне формулира същността им, в частност неравния принос в обезпечаване на общата безопасност от страна на САЩ и съюзниците — партньори.

Републиканецът призовава да се постигнат „единни възгледи, базирани на общите интереси“ по отношение на Русия и Китай.

 

„Определено е глупаво да подтикваме тази две сили да се обединят срещу Америка“, — отбелязва журналистът.

 

Затова Тръмп заслужава кредит на доверие, той заявява, че „войната и агресията няма да са негови приоритети“, че ще „акцентира върху дипломацията, а не върху разрушението“.

Подобни обещания практически го отличават от всички републиканци и от болшинството демократи, главно от Клинтън, която той нарича „вечно готова да се хване за оръжието“, — пише Бендоу.

 

 

 

Posted on 23.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: