Независимата външна политика на Европа е мит, а санкциите срещу Русия са самоубийство


Независимата външна политика на Европа е мит, а санкциите срещу Русия са самоубийствоСпоред видния френски политолог, кметът на град Мезон-Лафит Жак Мияр, икономическата война между Европейския съюз и Русия е сериозна грешка, която доказва непоследователността във външната политика на Европа.

Жак Мияр: ЕС и всички държави, които влизат в него, направи сериозна грешка, защото украинският конфликт, в който участват рускоговорящи въстаници, е абсолютно регионален проблем.

Той е следствие от разпада на СССР и всичко, което се случи преди това, а именно:  по време на Втората световна война много украинци застанаха на страната на нацистите.

Със санкциите си ЕС не локализира конфликта, а го превърна в международен. Той вече прерасна в сблъсък между Русия, ЕС и САЩ, а това само усложнява ситуацията, засилва напрежението. Нужно е всячески да се избегнат действия, които разширяват конфликта.

Франция е твърде силно свързана с руската икономика: автомобилен пазар, продажбата на технологии.

И сега, когато ние се сблъскахме с икономически и финансови затруднения, а също и с проблеми с бюджета, прекратяването на експорта ни за Русия прилича на самоубийство, защото той е не само важен, но е необходим за френския пазар, за търговския баланс.

Това е абсолютна недалновидност от страна на нашето правителство и ЕС.

Европейската външна политика е мит, както казва самият Жак Делор. Никаква могъща Европа никога не е имало, това е утопия.

Всички прекрасно знаят, че след подобни изявления и неуместните санкции никой няма да поиска да воюва с Русия. Така че: дайте да не си фантазираме.

Европейците са крайно конфронтирани в този проблем, защото всеки си има собствени мотиви и различна история по отношение на Русия.

Франция трябва да има независима политика и да защитава интересите си, при това тя трябва да бъде разбрана от съюзниците си.

Съюзяването не означава еднаква политика – нито по отношение на амбициите на САЩ, нито по отношение на опасенията на Полша и балтийските държави.

Разрешаването на украинския конфликт може да стане факт само чрез преговори с Кремъл, по време на които трябва да се признае, че Крим е част от Русия.

Само така, въздържайки се от авантюризъм, можем да сложим точка на този конфликт.

Posted on 21.09.2016, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: