Европейският съюз отново обсъжда идеята за „обособени европейски въоръжени сили“


Европейският съюз отново обсъжда идеята за „обособени европейски въоръжени сили“В Европейския съюз отново излезе на дневен ред идеята за създаване на собствена армия. Въпросът бе повдигнат от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в годишното му послание за състоянието на ЕС.

Новата армия не може да стане панацея срещу „терористичната“ болест. За борба с бойците не е нужна нова войска, а разгръщане и професионални правоохранителни органи, широка агентурна мрежа и други антитерористични структури. Няма смисъл от армия с ракети, танкове, бомбардировачи и изтребители – срещу терористи не се воюва с тежка бойна техника.

И изобщо, не ѝ ли стига на Европа НАТО, където членуват повечето европейски страни и където действа член 5 от Вашингтонския договор, олицетворяващ крилатия принцип „един за всички, всички за един“?!

Не ѝ ли стига на Европа чадърът на сигурността, разпънат над нея, включително и от една от най-мощните армии в света, притежаваща най-големите запаси от ракетно-ядрено оръжие в света – тази на САЩ?

А може би тъкмо вмешателството на Вашингтон в делата на европейците, месианството и нарастващото му влияние върху политиката на ЕС, което често води до икономически загуби (наложените от САЩ санкции срещу Русия) и въвличането на ЕС в ненужни и неизгодни войни (Либия, Ирак, Сирия, Афганистан) са латентната и негласна причина за появата на идеята за „обособени европейски въоръжени сили“?

Европа няма да издържи на съществуването на две паралелни армии по няколко причини.

На първо място, редица държави и сега не са особено склонни да отделят 2% от БВП за общия отбранителен бюджет на НАТО, който се държи основно от Вашингтон и покрива около 75% от общата сума. В същото време САЩ прекрасно разбират скрития и дългосрочен смисъл на политическите идеи, изказани от господин Юнкер – да се избегне зависимостта на Европа от военните решения на Белия дом.

На второ място, за нова армия няма и достатъчен човешки ресурс. Освен ако не се включат в тази войска бежанците от ислямските страни на Близкия Изток и Северна Африка? Но едва ли.

Има предложение да се създаде европейска армия в рамките и на базата на НАТО. Тази идея дойде от Франсоа Оланд.

Според него европейските въоръжени сили трябва да имат определена самостоятелност. Но в армията, чиято основа е единоначалието и безпрекословното подчинение на командира/началника, принципно не може да има никакви самостоятелни структури. Иначе това не е армия, а просто един колхоз. Всяко непослушание в армията се наказва с трибунал.

Освен това на НАТО едва ли ще му се хареса съществуването на паралелна и автономна армия. Алиансът като цяло няма армия в реалния смисъл на думата. Има различни командвания на театъра на военните действия (ТВД) – централно, южно, северно…

За решаването на тези и други бойни задачи се създават специални обединения, в които всяка страна отделя от националните си въоръжени сили определени части и подразделения. Един осигурява танкисти, друг – ракетчици, трети – пехотинци, свързочници, техници, тиловаци, медицински персонал и т.н. По какъв принцип би могла да се създаде интегрирана европейска войска, не е ясно.

Създава се впечатлението, че приказките за европейска армия и обединен щаб е пореден опит да се хвърли пепел в очите на новите бюрократични структури за еврочиновниците, за да може те да си съществуват безметежно и да отчитат фиктивна дейност на хартия – точно така, както се прави в ЕС и ПАСЕ.

Ако европейската армия все пак бъде създадена, как ще реагира Русия? Ще работи по същия начин, както с НАТО. Само че с надеждата, че отношенията ще започнат на чисто и ще бъдат приятелски.

Advertisements

Posted on 21.09.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: