Акцентът в Общото събрание на ООН – Бежанската криза


Акцентът в Общото събрание на ООН - Бежанската кризаСветовните лидери се събират в понеделник в Ню Йорк в опит да подобрят съдбата на милиони мигранти и бежанци и да намерят изход от продължаващата пет години касапница в Сирия.

Седемдесет и първото Общо събрание на ООН е последното за Барак Обама и за настоящия генерален секретар Бан Ки-мун, на когото световната организация търси приемник.

Бан ще председателства в понеделник първата среща на върха на ООН, посветена на миграцията, в момент, когато светът е свидетел на най-голямата миграционна криза от Втората световна война.

Във вторник американският президент ще прикани лидерите на останалите държави да приемат повече бежанци, да им предложат възможности за обучение и заетост и да покажат повече щедрост към страните, приели най-много бежанци.

Очаква се 193-те страни членки да сключат „световен пакт“ за разпределянето на задачите, но проектът за заключително изявление не съдържа конкретна цел, изразена с цифри. По този повод ООН ще стартира и световна кампания срещу ксенофобията.

Германският канцлер Ангела Меркел няма да бъде в Ню Йорк за срещата.

От януари 272 000 мигранти прекосиха Средиземно море, а 3165 загинаха в опит да доплават до Европа.

Конфликтът в Сирия, който утежнява тази криза, ще бъде тема на среща на ниво министри в Съвета за сигурност в сряда с участието на шефовете на американската и руската дипломация Джон Кери и Сергей Лавров.

Русия иска Съветът за сигурност да приеме в сряда резолюция в подкрепа на сключеното наскоро американско-руско споразумение, в което много елементи остават неясни.

Американците и руснаците успяха да наложат крехко примирие в Сирия и започнаха военно сътрудничество срещу бунтовниците джихадисти. Но те продължават да са на различни позиции относно съдбата на сирийския президент Башар Асад.

Posted on 18.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: