Лавров за пореден път настоятелно предложи да бъдат обнародвани руско-американските споразумения за Сирия


Лавров за пореден път настоятелно предложи да бъдат обнародвани руско-американските споразумения за СирияМинистърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери за пореден път настоятелно предложи споразуменията между страните по ситуацията в Сирия да бъдат обнародвани, се съобщава на официалния сайт на МВнР на Русия, предаде RT.

„Лавров за пореден път настоятелно предложи да бъдат обнародвани руско-американските споразумения по сирийското урегулиране, за да бъдат отстранени всякакви двусмислия във възприемането от международната общност на реалното положение на нещата с тяхното изпълнение“, се казва в съобщението.

Министърът също така обърна внимание на отказа на редица въоръжение формирования да се присъединят към примирието, напомняйки на Кери за задължението на Вашингтон да отдели подразделенията на умерената опозиция от терористичните групировки.

„Засега се случва обратното: терористите се смесват с групите бойци, които САЩ смятат за участници в режима за прекратяване на бойните действия (РПБД), стремейки се по този начин да попаднат „под защитата“ на режима за прекратяване на огъня“, се казва в съобщението на ведомството.

В петък (9 септември) завършиха преговорите на Лавров и Кери в Женева, по време на които ръководителите на външнополитическите ведомства съгласуваха нов план за урегулирането на ситуацията  в Сирия и формираха пакет от пет документа.

Те предвиждат прекратяване на огъня, както и взаимодействието на САЩ и РФ в борбата с тероризма.

Страните постигнаха споразумение относно продължаването на контактите по всички споменати  въпроси на сирийското урегулиране.

Posted on 18.09.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: