Акцентът в Общото събрание на ООН – Бежанската криза


Акцентът в Общото събрание на ООН - Бежанската кризаСветовните лидери се събират в понеделник в Ню Йорк в опит да подобрят съдбата на милиони мигранти и бежанци и да намерят изход от продължаващата пет години касапница в Сирия.

Седемдесет и първото Общо събрание на ООН е последното за Барак Обама и за настоящия генерален секретар Бан Ки-мун, на когото световната организация търси приемник.

Бан ще председателства в понеделник първата среща на върха на ООН, посветена на миграцията, в момент, когато светът е свидетел на най-голямата миграционна криза от Втората световна война.

Във вторник американският президент ще прикани лидерите на останалите държави да приемат повече бежанци, да им предложат възможности за обучение и заетост и да покажат повече щедрост към страните, приели най-много бежанци.

Очаква се 193-те страни членки да сключат „световен пакт“ за разпределянето на задачите, но проектът за заключително изявление не съдържа конкретна цел, изразена с цифри. По този повод ООН ще стартира и световна кампания срещу ксенофобията.

Германският канцлер Ангела Меркел няма да бъде в Ню Йорк за срещата.

От януари 272 000 мигранти прекосиха Средиземно море, а 3165 загинаха в опит да доплават до Европа.

Конфликтът в Сирия, който утежнява тази криза, ще бъде тема на среща на ниво министри в Съвета за сигурност в сряда с участието на шефовете на американската и руската дипломация Джон Кери и Сергей Лавров.

Русия иска Съветът за сигурност да приеме в сряда резолюция в подкрепа на сключеното наскоро американско-руско споразумение, в което много елементи остават неясни.

Американците и руснаците успяха да наложат крехко примирие в Сирия и започнаха военно сътрудничество срещу бунтовниците джихадисти. Но те продължават да са на различни позиции относно съдбата на сирийския президент Башар Асад.

Advertisements

Posted on 18.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: