Участието на Русия в газовия хъб „Балкан“ зависи от гаранциите и количествата газ


Участието на Русия в газовия хъб „Балкан“ зависи от гаранциите и количествата газУчастието на Русия в газовия хъб „Балкан“ зависи от гаранциите и количествата газ. Това заяви за ТАСС първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов. „Относно газовия хъб Балкан положението е по-малко оптимистично, отколкото за АЕЦ „Белене“, каза той.

„Руската страна ще разгледа всички предложения на българската страна относно газовия хъб „Балкан“, но затова както се изрази нашият президент Владимир Путин, трябва да има железобетонни гаранции, които биха могли да убедят„Газпром“, че този проект е интересен от гледна точка на количествата газ, които ще се доставят.

А втората част са свързани с гаранциите, които трябва да предоставят българската страна и Еврокомисията. Ако „Газпром“ се съгласи да доставя газ за българския хъб, то при никакви обстоятелства, нито една от страните не може да се откаже от неговата реализация.“, каза Герасимов.

Той припомни, че България под натиска на ЕС се е отказала от проекта „Южен поток“ и е принудила Русия да търси други варианти за решаването на проблема.

От началото на лятото на 2016 г. руско-турските отношения се подобриха, а след неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 г. Анкара пое засилен курс към възстановяване на диалога с Москва, включително в енергийната сфера.

Така се стигна до срещата на двамата силни в Европа президентите Путин и Ердоган в Кремъл през август. На нея турският лидер обяви, че ще направи всичко възможно за бързото изграждане на „Турски поток“. Преговорите по него станаха по-динамични, особено през последните дни. Предвижда се тръбата да подаде първите количества „синьо гориво“ още в края на 2019 г. и по този начин да се осъществи руската мечта за заобикалянето на Украйна.

Проблемът е в това, че с реализацията на „Турски поток“ не само ще бъде заобиколена Украйна, но най-вероятно и България. Именно по така наречения „Западен Балкански маршрут“ през Украйна и България преминават основните количества руски природен газ за Турция.

Тези количества представляват основата на транзита през българска територия и тяхната загуба ще донесе сериозни финансови загуби на България – единствената работеща част в българската енергетика, която през последните години се намира в много тежко състояние, е транзитът на руския газ и получаваните от това транзитни такси, възлизащи на малко под 200 млн. лева на година.

По отношение на вероятните доставки на руски природен газ за България по нови маршрути, включително по дъното на Черно море, трябва да се отчете позицията на Кремъл. А тя бе оповестена от президента Владимир Путин по време на съвместната му пресконференция с Ердоган. Русия иска „железобетонни гаранции“ от България и ЕС, ако реши да прави нова тръба до нашия черноморски бряг.

Advertisements

Posted on 17.09.2016, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: