Руският танк Т-14 „Армата“ – сложен противник на бойното поле


Руският танк Т-14 „Армата“ - сложен противник на бойното полеНай-новият руски танк Т-14 „Армата“ силно се отличава от своите предшественици и може да се окаже сложен противник в боя, пише The National Interest (NI), цитиран от „Взгляд“.

Предишните поколения съветски и руски танкове се отличаваха с проста конструкция, но Т-14 е проектиран съвсем различно – танкът е оборудван с много съвременни функции, които не съществуват другаде по света, се казва в статията.

Един от отличителните белези на„Армата“ е безпилотното гладкостволно оръдие. Преимуществото на тази конструкция се състои в това, че отсекът на екипажа е физически изолиран от боеприпасите. Освен това машината притежава пасивна многослойна броня с модули за динамична отбрана и система за активна защита „Афганит“, способна не само да унищожава физически целите, но и да ги вади от строя. Системата включва система за радиоелектронна защита и радиооптически радар за засичане, проследяване и прехващане на противниковите оръжия.

При бой с американските танкове „Ейбрамс“ M1A2 SEP v2 и M1A3 всичко ще зависи от това кой ще види първи противника, пише NI. „Новите управляеми снаряди позволяват на „Ейбрамс“ да поразява цели на разстояние от 12 хиляди метра.

Но руските танкове също притежават противотанкови управляеми ракети – затова е важно кой ще види другия първи. Поведението на „Армата“ на бойното поле ще зависи до голяма степен и от датчиците на танка, както и от изчислителната техника“, се казва в материала.

Що се отнася до американските противотанкови ракети, и в частност TOW-2A, системата за радиолектронно въздействие ще позволи на „Армата“ да избегне поражението, ако екипажът успее да премести танка на нова позиция, докато ракетата се намира в полет. Системата за пряко поразяване на атакуващи средства на руския танк, на свой ред, има всички шансове да порази TOW-2A. Модулният комплекс за динамична защита „Реликт“ също понижава вероятността от попадение в бронята на „Армата“.

„Но дори и без „Реликт“, бойният кумулативен заряд на TOW-2A едва ли ще е способен да пробие бронята на „Армата“, пише NI.

Ракетата TOW-2B има по-големи шансове да нанесе удар по „Армата“, тъй като тя поразява целта отгоре. В този случай „Афганит“ и „Реликт“ няма да са толкова ефективни. Но дори и в тази ситуация ще бъдат засегнати най-вече настъпателните възможности на руския танк, докато екипажът ще остане цял и невредим и ще може да напусне бойното поле, което е най-важното, заключава авторът на статията.

Държавните изпитания на „Армата“ трябва да завършат през 2017 г. Руското военно министерство вече сключи договор с „Уралвагонзавод“ за доставка на първата партида от 100 машини, припомня „Взгляд“.

Advertisements

Posted on 17.09.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: