Масови протести в Германия срещу Трансатлатическо партньорство в търговията и инвестициите (TTIP) между ЕС и САЩ


Масови протести в Германия срещу Трансатлатическо партньорство в търговията и инвестициите (TTIP) между ЕС и САЩ„Надяваме се над 250 000 участници да се присъединят към марша в страната“, каза Роланд Сюс от антиглобалистката група Atlantic, която е един от организаторите на протестите в седем германски града, включително и в столицата Берлин и икономическия център Франфурт.

ЕС и САЩ започнаха през 2013 г. преговори за Трансатлатическо партньорство в търговията и инвестициите (TTIP), чиято цел е създаването на пазар на труда на 850 млн. потребители.

Нов кръг от преговори трябва да започнат през октомври и американския президент Барак Обама иска сделката да бъде сключена преди да напусне поста си през януари.

Една по-малка версия на TTIP също е в процес на разработка с Канада, и сделката, наречена CETA, се очаква да бъде подписана през октомври.

Износителите искат сделката, тъй като тя обещава по-ниски тарифи, по-малко бюрокрация и по-широка база на потребителите за техните стоки.

Но преговорите са изправени пред опозиция в Европа, където потребителите се страхуват, че ще бъде накърнен пазарът на труда и екологичните стандарти, чиито правила днес са в сила в блока, ще доведе до нарастване на аутсорсинга и по този начин до загуба на работни места.

Друг конфликтен момент са плановете за създаване на специален съд, който ще разглежда споровете между компании и правителства, в което противниците на TTIP виждат даване на фирмите право на вето над държавната политика, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Не само хората се противопоставят на сделката. Френският премиер Мануел Валс поиска прекратяване на преговорите, докато лидерът на най-голямата икономика в ЕС, германският канцлер Ангела Меркел, подкрепя идеята. Според нея споразумение със САЩ щяло да повлияе положително за намаляване на голямата безработица в някои от европейските страни.

Но дори и в германската управляваща коалиция има противоречиви мнения за TTIP.

Социалдемократът Зигмар Габриел, който е вицеканцлер и министър на икономиката, каза, че разговорите по споразумението „де факто се провалиха“.

Advertisements

Posted on 17.09.2016, in Икономика, Общество and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: