Възродиха общоруското военнопатриотично движение „Юнармия”


Възродиха общоруското военнопатриотично движение „Юнармия”На 1 септември в Русия официално стартира общоруското военнопатриотично движение „Юнармия”, чиято основна задача е патриотичното възпитание на учениците.

Министерството на отбраната анонсира създаването на тази организация още през месец януари. Инициатор на възраждането на движението е министърът на отбраната Сергей Шойгу. Предложението бе подкрепено и от президента Владимир Путин.

Ръководителите на организацията си поставят целта да изградят поколение, способно не само да защитава Отечеството с оръжие в ръка, но и да отстоява интересите на Русия в мирните сфери.

Юнармейците ще изучават активно географията и историята на Русия, нейните народи, герои, пълководци и изтъкнати учени, ще се занимават с военна подготовка.

Министърът на отбраната обеща на юнармейците, че ще имат възможността да летят на самолети, да скачат с парашути и да стрелят с всякакво оръжие с изключение на ракети.

В свободното си от обучение време учениците ще се занимават с доброволческа и обществена дейност, ще участват в културни и спортни мероприятия, в исторически олимпиади, реконструкции на значими събития, във Вахти на паметта, изследователски експедиции, ще получават и допълнително образование.

За тренировки и мероприятия ще се използва инфраструктурата на Министерството на отбраната, ЦСКА и ДОСААФ.

ДОСАФФ вече заяви за създаването на 18 големи центрове за военнопатриотично възпитание в цялата страна до 2020г. Първите 104 ученици влязоха в Юнармия на 22 май в Ярославлска област в рамките на пилотния проект за създаване и развитие на движението.

Мащабните мероприятия ще се провеждат във военнопатриотичния парк „Патриот” в подмосковския Кубинка.Сергей Шойгу заяви, че за подготовка на юнармейците в цялата страна ще бъдат създадени стотици центрове. Някои от тях ще бъдат специализирани, където ще се занимават отрядите на младите десантчици,младите летци и младите танкисти.

За работа с участниците в движението активно се привличат военнослужещи от частите и подразделенията, дислоцирани във всички военни окръзи.

Всяка година през лятото юнармейците ще участват в Международните армейски игри, през септември ги очаква Международния военнотехнически форум „Армия” и Дните на иновациите в Министерството на отбраната.

Членството в организацията е доброволно. Участник може да стане всеки ученик, военнопатриотична организация, клуб или изследователски отряд. Досега в Юнармия са постъпили 12 хил. юноши и девойки.

Очаква се към края на годината това число да достигне 20 хил. В глобален план движението трябва да обедини над 5 хил. военнопатриотични организации в Русия.

Клетвата на юнармееца: „Кълна се да се стремя към победи в обучението и в спорта, да водя здравословен начин на живот, да се подготвям за служба и съзидание за благото на Отечеството, да почитам паметта на героите, сражавали се за свободата и независимостта на нашата Родина, да бъда патриот и достоен гражданин на Русия.”

Военното ведомство изработи специална униформа – бежови панталони, ботинки,куртки и червени барети със знака на Юнармия – орленце.

Спортистите от ЦСКА, влезли в движението, носят сини тениски, всички останали – червени.

Освен униформеното облекло юнармейците получиха от ръцете на военния министър и своето знаме.

За главен щаб на Юнармия е предадено здание на Министерството на отбраната, намиращо се в центъра на Москва.

Advertisements

Posted on 17.09.2016, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: