Виталий Чуркин: Отговорността за влошаването на ситуацията в Афганистан е на САЩ и техните съюзници от НАТО


Виталий Чуркин: Отговорността за влошаването на ситуацията в Афганистан е на САЩ и техните съюзници от НАТООтговорността за влошаването на ситуацията в Афганистан носят САЩ и техните съюзници от НАТО, заяви постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин, съобщава „Взгляд“.

По думите на дипломата „обстановката в Афганистан, независимо от всички предприети досега усилия, не предизвиква оптимизъм“. Чуркин посочи, че „военните действия в различни части на страната са се активизирали“, а ликвидирането на лидера на движението „Талибан“ молла Мансур „е довело до нарастване на влиянието на непримиримите радикали, преди всичко на „Мрежата Хакани“, което допълнително изостря ситуацията“, предава ТАСС.

Особена тревога предизвиква нарастването на влиянието на терористичната групировка „Ислямска държава“, както и „стремежът ѝ да погълне другите формирования на въоръжената опозиция, предимно в северните части на страната“.

„Ако този процес не бъде спрян, догодина може да се сблъскаме с още по-страшна сила“, предупреди дипломатът.

„Смятаме, че основна отговорност за сегашното развитие на ситуацията в сферата на сигурността и за подготовката на афганските бойци носят САЩ и техните съюзници от НАТО, които засега не постигат заявените си цели. Нерешени остават и много от задачите, стоящи пред Международните стабилизиращи сили в Афганистан“, отбеляза Чуркин.

Москва се надява, че оставането в Афганистан на 8400 американски военнослужещи вместо планираните по-рано 5500, както и „постигнатите на варшавската среща на НАТО договорености могат да доведат до положителна промяна в областта на сигурността“.

В края на 2014 г. САЩ и останалите страни от НАТО обявиха край на военната си мисия в Афганистан и предадоха контрола върху ситуацията в страната на националната армия и силите за сигурност. Оттогава американски войници и офицери не участват във военни действия срещу талибаните.
Първоначално президентът Барак Обама възнамеряваше да изтегли целия американски контингент от Афганистан до началото на 2017 г., но бе принуден да преразгледа плановете си заради нестабилната ситуация в страната.

В момента на афганска територия се намират около 9800 американски военни, като се планира до края на следващата година броят им да бъде съкратен до 5500.

Posted on 17.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: