Споразумението между Русия и САЩ за Сирия ще бъде повратна точка в започналия през 2011 г. конфликт


Споразумението между Русия и САЩ за Сирия ще бъде повратна точка в започналия през 2011 г. конфликтНастървеното ръмжене и заплашителните стъпки, с които САЩ се надяваше да избута Русия в ъгъла на пръв поглед секнаха. Двете страни постигнаха споразумение за изпълнението на мащабен план за съвместни удари срещу „Джабхат ан Нусра” и ИДИЛ в Сирия. Ако замисълът сработи, това ще бъде повратна точка в започналия през 2011 г. конфликт, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Америка и Русия си стиснаха ръцете след срещата на Г-20 в Китай, където Барак Обама предложи и на турския президент Реджеп Ердоган да предприемат съвместни действия за навлизане в територията на ИДИЛ и за превземане на нейната сирийска столица Ракка.

Още миналия месец турската армия започна операция „Ефратски щит”, изтласквайки терористичната групировка от турско-сирийската граница като прекъснаха един от основните й коридори за доставки.

Макар да приветства плана на Русия и САЩ, сирийският президент Башар Асад коментира, че е „дълбоко угрижен” заради перспективата от по-нататъшни действия от страна наТурция в Сирия. Същевременно от опозицията в Сирия се усъмниха, че новото примирие между двете големи сили ще бъде постигнато.

Във въздуха все още се носи напрежението от неотдавнашните заплахи на Пентагона, че ще сваля сирийски и руски самолети, ако прецени, че представляват заплаха за американските сили.

Освен че са във война с легитимното правителство на Сирия, САЩ се заканиха да „нападнат” и Русия, ако нейните сили „се срещнат” с американските войници в района. Има обаче една съществена подробност, за която САЩ си затварят очите – сирийското правителство никога не е канило американските сили в Сирия. Според международното право обаче силите на САЩ функционират абсолютно нелегално в Сирия.

До този момент САЩ считаха Русия за по-сериозна заплаха от терористичните организации. Трябва да се подчертае, че голяма част от джихадистите в Сирия се наемат от Саудитска Арабия и Катар. Същевременно се снабдяват с оръжия от САЩ. Целта им продължава да бъде да се свали сирийското правителство.

Тоест, може да се приеме, че джихадистите до някаква степен са продукт на онези, които „се борят” с тероризма.

Правителството на САЩ предизвиква Русия, като перманентно я демонизира. Вероятно стратегията е руският президент Владимир Путин да бъде подтикнат да се откаже от своя сирийски съюзник или да сложи началото на някакъв вид агресия срещу САЩ. Натрапената теза за Русия като враг в конфликта в Сирия издиша, тъй като тя по никакъв начин не застрашава интересите на Америка. Дори напротив – споделя стремежа на Запада за борба с тероризма, овладяване на ядрените заплахи и разрешаване на казусите, свързани с международната сигурност.

Спрямо Русия обаче НАТО премина към отбрана, която напомня тази от ерата на Студената война. Нещо повече, разходите за военни проекти по границите с Русия и в близост до тях се увеличиха четири пъти.

Напоследък стана дума за примирие, но не е изключено на срещата на върха на НАТО през октомври отново да бъдат отправени предупреждения за „заплахата от Русия”, тъй като алиансът винаги е бил използван като инструмент за още по-сериозната ескалация на конфликта с Русия – на практика един изкуствено създаден „съперник” на САЩ.

Advertisements

Posted on 16.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: