Саркози: Западът има нужда от Русия за разрешаване на конфликта в Сирия


Саркози: Западът има нужда от Русия за разрешаване на конфликта в СирияЗападът трябва да подобри отношенията си с Русия, ако иска да се справи с решаването на сирийския конфликт, заяви бившият президент на Франция Никола Саркози , цитиран от ТАСС.

Саркози участва в двучасово предаване по телевизионния канал France 2, в което отговаряше на въпросите на водещи френски политически и икономически журналисти.

„Ако аз бях президент, никога нямаше да подкрепя прилагането на политиката на санкции спрямо Русия. Преди всичко, защото ние се нуждаем от помощта на Русия, за да намерим решение на сирийския ребус. Пред нас стои задачата за сформиране на обща коалиция за действие в Сирия и за това ни е нужна Русия“, каза френският политик.

Саркози подчерта, че смята за „груба грешка връщането към атмосферата на студената война в отношенията с Русия“.

„Като президент на Франция ми се наложи да участвам в разрешаването на много сложния проблем с въоръжения конфликт в Грузия. И аз го реших без каквито и да било санкции срещу Русия и без да принуждавам френските фермери, както става сега, да понасят загуби в размер 1 млрд. евро заради свиването на износа“, отбеляза Саркози.

Бившият президент заяви още: „Смятам, че световната дипломация допусна груба грешка, като отказа да води преговори с президентаВладимир Путин (след началото на украинския конфликт и присъединяването на Крим към Русия, бел. ТАСС)“.

„В своя подход винаги съм се ръководил от убедеността, че съдбите на Европа и Русия са тясно свързани и те трябва да работят ръка за ръка“, подчерта Саркози.

Advertisements

Posted on 16.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: