Русия възнамерява да приеме законопроект, който криминализира използването на допинг


Русия възнамерява да приеме законопроект, който криминализира използването на допингРеформите, предложени от новоизбраната антидопингова комисия на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) са призвани да реабилитират руските атлети в очите на световната спортна общност.

Спортистите в Русия могат да се окажат застрашени от углавна отговорност при употреба на допинг. Съответният законопроект вече е внесен в Държавната дума и ще бъде разгледан в близко време.

Това обаче е само една, най-изпъкващата, от инициативите на антидопинговата комисия към ОКР, създадена по инициатива на президента Владимир Путин в разгара на допинговия скандал. Първото ѝ заседание бе в Москва на 8 септември.

По думите на почетния член на Международния олимпийски комитет (МОК) и председател на комисията Виталий Смирнов основната ѝ задача е да разработи и приложи национален план за борба с допинга, да предложи на световната спортна общественост единна и прозрачна антидопингова система, а също и да нормализира отношенията с МОК и Световната антидопингова агенция (WADA).

По думите на Смирнов главната цел на антидопинговата комисия е да приключи работата по изпълнението на условията, предявени от WADA и МОК, до декември 2016 година, когато изпълнителният комитет ще реши дали ще удължи санкциите срещу Русия.

Комисията възнамерява да направи Руската антидопингова агенция (РУСАДА) финансово независима от държавните структури.

Организацията трябва да се финансира пряко от държавния бюджет по аналогия с британската антидопингова агенция, поясни Смирнов. Реформите могат да засегнат и персонала на РУСАДА. Агенцията ще смени учредителите, а вероятно и съвета на директорите.

Новата антидопингова комисия е призвана да разреши проблемите, скрити по време на допинговия скандал, заради който много руски спортисти, включително целият параолимпийски отбор, пропуснаха летните олимпийски игри в Рио.

При това представители на правителството, изглежда, споделят мнението на Смирнов и са готови да направят така, че препоръките на комисията да станат част от законодателството.

„Комисията може да изработи препоръки и ние ще съобразим с тях законодателството и практиката на прилагане на законите още в най-близко време“, каза за агенция „Р-Спорт“ вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович.

„Надявам се, че това ще възстанови доверието към нашата антидопингова система и към системата ни на организация на спорта в страната.

Повечето руски чиновници и представители на обществеността оценяват резултатите от допинговия скандал като политически мотивирана кампания срещу Русия.

Advertisements

Posted on 16.09.2016, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: