Независимо от обявеното примирие хуманитарните доставки за Сирия са в задънена улица


Независимо от обявеното примирие хуманитарните доставки за Сирия са в задънена улицаЗабавянето на хуманитарните доставки от Турция за населението на Сирия, преди всичко за Алепо, са свързани с отсъствието на съгласие между властите в Дамаск и опозицията, заяви представител за Близкия Изток и Северна Африка от Управлението на ООН за координиране на хуманитарните въпроси Ийяд Наср, пише вестник „Известия“.

За да започне нейната доставка (на хуманитарна помощ), ООН трябва да получи гаранции от всички враждуващи страни, че ще бъде безопасно за преминаващите хуманитарните колони.

В момента, независимо от обявеното примирие, съгласие за което беше постигнато от представителите на Русия и САЩ, ние не сме получили необходимите гаранции, нито от опозицията, нито от сирийското правителство.

В момента служителите от екипа на специалния представител на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура провеждат консултации с Дамаск. В тази връзка колоните с хуманитарна помощ чакат на сирийско-турската граница“, отбеляза Наср.

Той уточни, че в международната организация очакват съгласието на сирийското правителство за преминаването на камиони по пътя Кастило, разположен в северната част на Алепо и контролиран от армията.

Наср допълни, че опозиционните сили, намиращи се в пограничните с Турция райони, са дали съгласието си за минаването на конвоите по Кастило, като това е единствената артерия, свързваща обсадените райони на Алепо с турската територия.

Advertisements

Posted on 16.09.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: