Вълна от критики за „двойни стандарти“ на Световната антидопингова агенция (WADA) заля Русия


Вълна от критики за „двойни стандарти“ на Световната антидопингова агенция (WADA) заля РусияРуското общество разкритикува Световната антидопингова агенция (WADA) след публикуването на конфиденциални данни на организацията от известната хакерска група „Фенси Беърс“ (Fancy Bears).

Вълна от критики за „двойни стандарти“ на Световната антидопингова агенция (WADA) заля руското интернет пространство, след като хакерската група Fancy Bears публикува на сайта си конфиденциални документи от базата данни на WADA, която тя разби.

Макар атаката на хакерите от Fancy Bears очевидно да е била насочена към американските спортисти, руските потребители на интернет бяха изпълнени от недоволство именно към WADA, която санкционира използването на някои забранени препарати от американски спортисти като изключение.

Въпрос на репутация

Както и в случая с нашумелия пробив в базата данни на Демократическата партия на САЩ, Кремъл категорично отрича Русия да има роля в хакерските атаки срещу WADA.

„Еднозначно може да се каже, че не може да става и дума за каквато и да била причастност на официална Москва, на правителство и някакви служби към подобни действия. Това е напълно изключено“, каза говорителят на руския президент, Дмитрий Песков, коментирайки изявлението за причастност на Русия към атаката.

При все това не може да не се признае, че репутацията на WADA силно пострада във връзка с разкритите документи.

„Отново двойни стандарти? Някой току-що се изложи. Кой там е за „чист спорт?“, написа потребителят @kormeev в Twitter.

Авторитетът на WADA, който и без това падна в очите на много руснаци в светлината на допинговия скандал с руските олимпийски и параолимпийски спортисти, още повече се разклати след обвиненията, че използва двойни стандарти спрямо руските и американските спортисти.

Най-бурно бе обсъждано решението на WADA да се разреши на тенисистките Серена и Винъс Уилямс да използват забранени вещества като изключение. Макар разкритите от хакерите файлове на WADA да съдържат информация и за други спортисти, случаят със сестрите Уилямс предизвика най-силно раздразнение в руското общество.

Разрешението да се използват някои забранени вещества за терапевтични цели, което WADA даде на сестрите Уилямс, шокира много руснаци на фона на дисквалификацията за две години на руската тенисистка Мария Шарапова заради употребата на мелдоний – препарат, включен в списъка със забранените вещества от 1 януари 2016 година.

„Създава се впечатлението, че имаме работа с тежки инвалиди, защото им се предписват напълно невероятни комбинации от силно действащи лекарства. Три от тях са наркотици, за чиято незаконна употреба и у нас, и в Европа човек може да стои дълго зад решетките. Нашият злополучен мелдоний, за който толкова много приказваха, в сравнение с тези чудовищни наркотици изглежда съвсем безобиден, дори по-малко от витамините“, каза бившият ръководител на Руската антидопингова служба Николай Дурманов в интервю за проправителствения „Първи канал“.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се изказа доста остро по въпроса със сестрите Уилямс на страницата си във Facebook.

„Иска ми се да науча диагнозата. Може да се окаже, че Тарпишчев напразно се е извинявал?“, написа Захарова на страницата си, имайки предвид извиненията на президента на Федерацията по тенис на Русия Шамил Тарпишчев, който на шега нарече тенисистките Уилямс „братя“.

Не всички потребители оцениха прямотата на изявлението на говорителя на външното министерство, оценявайки го като „некоректно“.

Дискусията обаче, разгоряла се в коментарите, беше пропита от недоволството на руските потребители към дейността на WADA.
За отбелязване е, че държавните дейци, официалните лица и известните спортисти пазят мълчание във връзка с атаката срещу базата данни на WADA и разкритите подробности, предоставяйки инициативата за обсъждане на потребителите на интернет.

Posted on 16.09.2016, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: