Топ 5 на най-мощните въоръжения на бъдещето на Русия


Топ 5 на най-мощните въоръжения на бъдещето на РусияЕкспертът от американското списание The National Interest Кайл Мизоками е съставил списък на смъртоносна военна техника, която ще бъде на въоръжение в руската армия към 2030 г.

На първо място е Т-14 “ Армата“- неговото създаване стана голям технологичен скок за въоръжените сили: танкът притежава многослойна комбинирана броня, модулна конструкция, необитаем купол, комплекси за активна и пасивна защита. Освен това Т-14 вероятно ще бъде „стелт-танк” с покритие, което ще го направи невидимо за радарите, твърди Мизоками.

„Стойността на всеки танк е около $3,7 милиона и Москва вече подписа договор за първата стотица машини. Това е достатъчно да се въоръжат три батальона по 31 танка всеки или един танков полк” – се отбелязва в публикацията.

Според експерта, за пълна модернизация на арсенала на руските сухопътни войски трябват още 1000 танка.

На второ място е представена още една бойна машина на базата на „Армата” перспективната бойна верижна машина Т-15. Двигателят с мощност 1500 к.с. е разположен в предното отделение на машината, което повишава защитата на обитаемата част. Както и Т-14, БМП Т-15 притежава комплекси за активна и пасивна защита, бойният модул на машината използва 30-мм автоматичното оръдие 2А42 и две сдвоени пускови установки за ПТРК „Корнет”. Сега руските пехотинци са едни от най-защитените подразделения на бойното поле.

На трето място се нарежда модификацията на съветския Ка-50 – руският ударен вертолет Ка-52 „Алигатор”, добавя експертът. Армията планира да придобие 140 „Алигатора”.

Базово въоръжение на Ка-52 е оръдието 2А42 (също като на БТР Т-15). От двете страни на крилото са разположени пускови установки, в които се побират по шест ракети от комплексите „Щурм”, „Атака” или „Игла”. Двата газотурбинни двигателя ВК-2500 осигуряват възможност за полет на височини над 5000 м.

Четвъртото място на списъка за „оръжия на бъдещето” фигурира оперативно-тактическият ракетен комплекс 9К720 „Искандер-М”. Неговата разработка започва още в годините на „Студената война”. Отличава се с безпрецедентна точност, далечина и мощност: обсегът на ракетата е 599 км и благодарение на системите ГЛОНАСС и GPS точността на попадение е от 5 до 7 метра в половината от случаите. Затова „Искандер” е мощно тактическо оръжие против цели от особена важност, отбелязва Мизоками.

Списъкът приключва със снайперската карабина „Калашников”, която идва на смяна на снайперската пушка „Драгунов”, на служба в съветската и руската армия от 1963 г. Те стрелят с едни и същи патрони 7,62Х54 мм R, корпусът е изготвен от полимер, автоматиката на оръжието използва газово бутало с къс ход.

Posted on 15.09.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: