Ситуацията в Сирия: Разграничаването на „умерената” опозиция от терористичните групировки е невъзможно


Ситуацията в Сирия: Разграничаването на „умерената” опозиция от терористичните групировки е невъзможноСлед приемането на руско-американския план за прекратяване на огъня в Сирия реалният процес по разделяне на „умерените” въстаници от терористичните групировки е невъзможен в създалата се сега ситуация в Северна Сирия.

Искането на руската страна за разграничаването им не може да бъде изпълнено по принцип, САЩ прекрасно го разбират и не възнамеряват да го правят, пише интернет-порталът „Военный Обозреватель” (ВО).

Структурата за управление на групировките на ислямистите в Алепо е такава, че без терористичната организация „Джебхат Фатх аш-Шам” тя ще се „разсипе”.

Твърденията на експерти, че ударите на американската авиация по щабовете на терористите ще ги дезорганизират и ще намалят ролята им в ислямската коалиция, са далеч от истината.

Подобни изводи са резултат от недооценка на статута на „Джебхат Фатх аш-Шам” в Сирия, отбелязва военноаналитичното издание. Тази организация още е напълно способна да създава сериозни проблеми на Русия, на САЩ и на другите страни, участващи в конфликта.

Разграничаването на „Джебхат” от другите ислямистки групировки е невъзможно, а да се намали нейното влияние е извънредно сложно.

Във Вашингтон изобщо не си поставят такава задача. Там просто искат да намалят интензивността на бойните действия в Алепо, за да освободят част от джихадистите и да организират „поход към Рака”, счита ВО.

Категорично отказва да спазва примирието не само „Джебхат Фатх аш-Шам”, но и нейните главни съюзници от групировката „Ахрар аш-Шам”. З

аедно в отделни направления те съставляват до половината от всичките ислямисти, като югозападно от Алепо противостоят именно те. Това означава, че там боевете ще продължат.

Останалите групировки са свързани по някакъв начин с „Джебхат Фатх аш-Шам” и дори да спазват режима за прекратяване на огъня, то няма да е навсякъде.

В случай на необходимост „умерените” ще подкрепят терористите, както е ставало в предишните периоди на примирие.

Реклами

Posted on 15.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: