WADA е разрешавала на елитни американски спортисти да приемат забранени медикаменти


WADA прикривала от години американски спортисти да приемат забранени медикаментиСветовната антидопингова агенция (WADA) е разрешавала на елитни американски спортисти да приемат забранени медикаменти, разкри хакерската група Fancy Bear, която публикува документи, придобити от проникване в базата данни на централата.

Между покриваните за допинг са тенисистките Серена и Винъс Уилямс, гимнастичката Симона Байлс, която спечели 4 златни медала на Олимпиадата в Рио, и баскетболистката Елена Делле Донне.
От публикуваните данни става ясно, че през 2010, 2014 и 2015 г. на Серена Уилямс е било разрешено да употребява оксикодон, хидроморфон, преднизон, преднизолон и метилпреднизолон, но всички тези вещества са в забранителния списък на WADA.

На кака й Винъс през 2010, 2011, 2012 и 2013 г. също е разрешено да употребява преднизон, преднизолон, триамцинолон и формотерол.
Според публикацията в сайта на Fancy Bear през август Симона Байлс е дала положителна допинг проба за психостимулатора метилфенидат, но въпреки използването на забранен препарат, не е последвала дисквалификация на гимнастичката, която спечели златни медали в индивидуалния многобой и отборно, на земя и прескок.

На Байлс е било разрешено да използва амфетамин/декстроамфетамин през 2012, 2013 и 2014 г. Тя е 3-кратна световна шампионка в многобоя през 2013-2015 г.

През август положителен тест за амфетамин е дала и Делле Донне, станала по-късно същия месец олимпийска шампионка с баскетболния тим на САЩ.

Тя е имала разрешение да употребява амфетамин и хидрокортизон през 2014 г.

Posted on 14.09.2016, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: