Руският Далечен изток има перспектива да стане нов център на растеж и интеграция в Азиатско-тихоокеанския регион


Руският Далечен изток има перспектива да стане нов център на растеж и интеграция в Азиатско-тихоокеанския регионНа 2 и 3 септември се проведе Източният икономически форум. Домакин на събитието отново бе Владивосток, където се събраха лидерите на Русия, Япония и Южна Корея. Те отбелязаха, че руският Далечен изток има перспектива да стане нов център на растеж и интеграция в Азиатско-тихоокеанския регион, обобщава в. „Известия”.

Сферите на сътрудничество са разнообразни: транспорт, енергетика, селско стопанство, медицина, строителство, образование, култура. Естествено, не бяха подминати и политически въпроси като липсата на мирен договор между Москва и Токио, както и непредсказуемостта на режима в Корейската Народно-демократична република.

Поставили сме си амбициозна, огромна по мащаби задача – да превърнем Далечния изток в мощен, динамичен и напреднал регион, в един от центровете на социално-икономическото развитие на страната” – каза президентът на Русия Владимир Путин. Той подробно описа реалните промени в тази посока и първите обнадеждаващи резултати: ръстът на промишленото производство в Далечния изток е над 5%, докато за цялата страна са скромните 0,3%; само през последната година в региона са привлечени инвестиции за повече от един трилион рубли ($15 млрд.); реализират се над 300 инвестиционни проекта, което говори, че механизмите в подкрепа на бизнеса са действени.

Според Путин най-ценният показател за промените в Далечния изток е формиращата се позитивна демографска динамика. За първи път за четвърт век в Хабаровския край, Сахалин, Якутия, Чукотка се забелязва нарастване на населението. За трета година в Далечни изток раждаемостта е по-висока от смъртността. Все по-малко жители напускат Далечния изток.

Путин е убеден, че интеграцията със съседните страни трябва да става без икономически и политически диктат, че бизнесът трябва да е двигател на интеграционните процеси. Като перспективни в това отношение той посочи редица проекти — „енергийния суперпръстен”, транспортните коридори, „далекоизточния хектар” (всеки може да получи по един хектар земя за обработка), преференциите за бизнеса и инвеститорите, а освен това Русия е готова да предложи и конкурентна цена за енергоресурси.

Съдбата на Далечния изток е неразделна от съдбата на Русия. Именно така са разсъждавали нашите предци, които са усвоявали тази земя. Новият етап на развитие е проектиран за десетилетия напред, задачите са безпрецедентни. Осъзнаваме голямата отговорност. Убеден съм в осъществяването на всички набелязани планове. Уверен съм в успеха на нашия Далечен изток” – каза Путин.

Президентът на Република Корея г-жа Пак Кън Хе нарече Далечния изток новото сърце на Русия и напомни, че за важността на този регион и азиатското направление в политиката е говорел навремето Фьодор Достоевски. Тя не подмина и проблемите на страната си в отношенията с КНДР, която препятства интеграционните проекти и провежда изпитания на ядрено оръжие в нарушение на предписанията на ООН.

КНДР е възелът, който прекъсна нишката на Евразия. Огромният потенциал на Далечния изток не може да се осъществи. В бъдеще, когато нишката се възстанови, Далечният изток ще стане мост на мира в Евразия – каза госпожа Пак Кън Хи и призова Русия и Япония заедно да оказват влияние на Пхенян.

Премиерът на Япония Шиндо Абэ, който бе за първи път във Владивосток, обеща да дойде отново тук, за да се разходи по улиците на града и да намери къщата, където е била открита първата в Русия секция по джудо. Абе изрази и готовност за инвестиране в Далечния изток.

Мечтата на президента Путин е и моя мечта. Нека направим Владивосток град, който съединява Европа и Тихия океан” – каза японският гост. Той предложи именно във Владивосток да се водят руско-японските преговори на високо равнище. Абе засегна и насъщната тема за липсата на мирен договор между двете страни и като се обърна на „ти” към Путин каза, че всеки лидер и народ имат свой поглед към историята, но ако страницата не бъде обърната, няма да има развитие на отношенията между двете страни.

Японският премиер се обърна със силно послание към Путин: „Владимир, ние с теб сме хора от едно поколение, нека да проявим смелост и да поемем отговорност, нека оставим на хората от бъдещото поколение такъв мир, който да разкрие потенциала на двете страни. Нека поставим точка в тази ненормална ситуация, която продължава цели 70 години”.

От своя страна Путин напомни, че не Русия е създала проблема, защото през 1956 г. е бил подписан договор междуСССР и Япония, но японската страна е решила да не го реализира. Затова руският президент смята, че трябва да се намери такава формула на решение, при която никой да не се смята за излъган.

Ние сме готови за решителни стъпки, но те трябва да са добре подготвени”, каза Путин.

По молба на модератора на дискусиите бившият премиер на Австралия Кевин Рад Владимир Путин коментира продължението на санкциите по отношение на Русия. По думите на руския лидер проблемът е в това, че Украйна не спазва Минските споразумения и понеже само САЩ имат реално влияние върху властите в Киев, той призова те да способстват за решаване на кризата.

Що се отнася до териториалната принадлежност на Крим, Путин каза: „Въпросът исторически е закрит, няма връщане към предишната система. Никакво връщане”.

Advertisements

Posted on 13.09.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: