Приднестровието иска светът да го признае


Приднестровието иска светът да го признаеНепризнатата Приднестровска Молдовска република призова международната общност да признае правото и на самоопределение и независимост от Република Молдова.

Според Тираспол решението на Международния съд за Косово потвърждава суверенното право на нациите и народите на самоопределение.

Министерството на външните работи на Приднестровието обяви, че решението за Косово има „общополитически и общоюридически характер“.

Според ръководството на непризнатата република само международно признание на независимоста на самопровъзгласилата се република ще допринесе за укрепването на сигурността в региона.
И все пак, някои международни наблюдатели предричат „войни и сериозни заплахи за европейската сигурност“.

„Замразените конфликти“ в постсъветското пространство започват да се „размразяват“, пише в. „Таймс“.

Жителите в Приднестровието и Нагорни Карабах са вдъхновени от признаването на легитимността на независимостта на Косово, допълва изданието.
Статутът на Приднестровието не е уреден. Така наречената „Приднестровска молдовска република (ПМР)“ не е призната от международната общност, затова използването на някои политически категории като „президент“, „министър-председател“, „избори“, „правителство“, „парламент“, „знаме“, „герб“, „столица“ може да бъде оспорено.

Въпреки това в самопровъзгласилата се република има демократично избрани органи на властта, признати от някои членове на световната общност като законни представители на населението на Приднестровието, разполагащи с пълномощия за водене на преговори от тяхно име.
Припомняме, че Приднестровието е част от територията на Молдова на левия бряг на река Днестър, населена с малко над половин милион жители, основно руснаци, украинци и молдовци.

Приднестровска република обяви на 2 септември 1990г. независимост от Молдова. Към момента съществува фактически граница между ПМР и Молдова, с три гранични пункта – от молдовска и приднестровска страна и силите на ОССЕ между тях.

Advertisements

Posted on 13.09.2016, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: