Погребението на Г-7


Погребението на Г-7Голямата седморка – един от символите на американския свят, в началото на септември окончателно се превърна в закърнял орган, безполезен дори за самите участници в него.

Помните ли как през последните месеци европейците горещо намекваха, че Русия е обичана и очаквана в Г-7, че вратите на седморката на практика са отворени?

В края на август в Москва коментираха тези намеци – прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков с максимално възможна прозрачност обясни на европейците, че Русия е участник в клуба Г-20 и че обединяващата придворните васали на САЩ „картонена седморка” просто не й е интересна.

Началото на срещата на най-високо равнище в Китай ясно показа, че Дмитрий Песков не е кокетничил и не се е опитвал по примера на лисицата от баснята да обяви гроздето за кисело. Клубът Г-20 се оказа на практика от много по-висока проба, отколкото Г-7.

Това по принцип беше ясно и по-рано. Така например в Г-7 влиза политическото джудже Канада, но не и милиардните исполини в Азия Индия и Китай. Клубът Г-20 напротив – включва в себе си всички главни икономики на света, като по този начин отразява реалната политическа структура на планетата.

Нещо повече – членовете на седморката не само долетяха на срещата на високо равнище на Г-20, но и дружно се смириха с факта, че се намират там на подчертано второстепенни роли. Това означава, че те сами разбират, че моделът Г-7 се е изчерпал и, ако не искат да останат в изолация, трябва да играят по правилата, които установяват не те.

Нека поясня какво имам предвид:

1. Главният гост на срещата на високо равнище безусловно беше руският президент Владимир Путин.

2. Обратното – китайците унижиха президента на САЩ на границата на дипломатическото приличие, като не подадоха трап на централния изход от самолета за Барак Обама, а на най-настървения член на американската делегация китайците демонстративно заявиха: „Това е нашата страна, това е нашето летище.”

3. Китай покани на срещата на високо равнище наравно с лидерите на други страни, които не стигат до калибъра на Г-20, президента на Филипините, нарекъл публично Барак Обама „кучи син” и обещал при среща да прокълне американския президент.

4. Обръщам внимание, че Китай можеше да покани, а можеше и да не покани филипинския президент, както отказа достъп до срещата на президента на Украйна Пьотр Порошенко.

5. Въпреки публичното злепоставяне, на което беше подложен американският президент, всички главни страни от Г-7 – САЩ, Германия и Франция, сметнаха за необходимо да се срещнат с „изолирания” Владимир Путин, като по този начин потвърдиха, че изключването на Русия от Г-7 беше глупава постъпка, тъй като сега им се налага да разговарят с Русия в много по-недружелюбна обстановка.

Какво означава всичко това?

Това означава, че световният хегемон вече не е хегемон, а създадената от него придворна структура Г-7 губи значението си.

На срещата на най-високо равнище на Г-20 в Китай прозвучаха две особено важни декларации.

Първо, Си Дзинпин каза направо, че Русия и Китай трябва заедно да защитават своя суверенитет. Това на практика означава, че Москва и Пекин сключват отбранителен съюз срещу САЩ.

Второ, Владимир Путин предложи да не бъдат делени офшорките на лоши и добри, а всички те да бъдат закрити. Това на свой ред означава, че е дошло време заедно да закрият главната офшорка на планетата – САЩ.

Епохата на Pax Americana отива към своя логичен край. На нейно място идва нова безколониална структура начело с Китай и Русия.

Advertisements

Posted on 13.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: