Мария Захарова с коментар за скандала за поста Генерален секретар на ООН


Мария Захарова с коментар за скандала за поста Генерален секретар на ООНВ коментар, публикуван на страницата й във Facebook, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини немската страна в лъжа по повод скандала с оказания от Германия натиск за смяна на българската кандидатурата за шеф на ООН.

Ето и пълният текст на съобщението:

„Редица западни медии (France Press, BBC и немски издания) днес разпространяват следната информация: „Говорителят на германското МВнР Мартин Шефер заяви, че Мария Захарова „разпространява информация, която не отговаря на истината“ и окачестви подобна стъпка като „недружеска“.

Да припомня за какво иде реч. В събота ми се обадиха от агенция ТАСС с молба да коментираминформацията, появила се в много български медии, че Ангела Меркел е уговаряла Владимир Путин да подкрепи Кристалина Георгиева като кандидат на България за поста Генерален секретар на ООН на мястото на издигнатата по-рано от София Ирина Бокова. Припомням, че тази информация бе водеща новина в България и предизвика широк отзвук.

Помолих за отсрочка, неколкократно проверих всичко и публикувах съгласуван отговор, основан изключително на факти.

Той гласеше следното: „Неотдавна, по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг кандидат от България, а не за издигнатия официално.

На госпожа Меркел обаче беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи.

Ние видяхме тези публикации в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да промени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи.

Това не може да бъде определено по друг начин, освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри“.

В този коментар няма нито една дума, която да не съответства на истината.

Разполагам с неопровержими доказателства, че Мартин Шефер, обвинявайки ме в разпространяването на лъжлива информация, меко казано, не говори истината.

Днес се състоя телефонен разговор между Сергей Лавров и Франк-Валтер Щайнмайер.

Ако, по мнението на Берлин, германският канцлер е била оклеветена, този въпрос неизбежно щеше да бъде повдигнат в хода на разговора между двамата министри. Дори щяха да започнат с него. По време на целия разговор обаче темата изобщо не е спомената.

Има и още една немаловажна подробност. Тъкмо руската страна излезе с незабавно и категорично опровержение на информацията в българските медии. Когато се появиха първите, все още недоказани, слухове за договорки между Меркел и Путин за смяната на българския кандидат, това, изглежда, устройваше Мартин Шефер. Но не и нас. Затова побързахме да предотвратим всякакви спекулации и провокации.

Така че, както казваме в Русия, който копае гроб другиму – сам пада в него.“

Posted on 13.09.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: