Съвместни военни учения между Русия и Китай – „Морско взаимодействие 2016“


Съвместни военни учения между Русия и Китай - „Морско взаимодействие 2016“Съвместните военни учения между Русия и Китай се провеждат регулярно в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество и те са не само морски, но и сухопътни, и въздушни.

Съвместните учения на двата флота, „Морско взаимодействие“, се провеждат вече за пети път. Но преди това те се провеждаха много по на север, в близост до руските граници. С това се обяснява фактът, че през тази година в Южнокитайско море участват само три руски кораба и два съда за обезпечаване.

По време на предишните учения през 2015 г. в Японско море от страна на Министерството на отбраната на РФ бяха задействани 16 кораба, две подводници, 12 самолета от морската авиация, а също така 9 транспортни амфибии.

От своя страна, Китай изпрати към руските брегове 6 десантни кораба, 6 бойни вертолета, 5 самолета от морската авиация, а също така от порядъка на 400 морски пехотинци за участие в „операция“ по „освобождаване и завладяване“ на крайбрежие.

Според експертите миналогодишните учения „Морско взаимодействие“ са били едни от най-големите в историята на руско-китайските отношения.

Кораби от Тихоокеанския флот на РФ се насочиха към Южнокитайско море за съвместни маневри с военноморските сили на Китай. От руското външно министерство твърдят, че Москва се абстрахира от конфликта в региона и не подкрепя нито една от страните.

Три кораба и два съда за обезпечаване от военноморския флот на Русия се включиха в учение в Южнокитайско море. В периода от 12 до 19 септември те ще участват в морски, сухопътни и въздушни операции съвместно с военноморските сили на Китай.

Екипажите трябва да отразят настъпление на военноморските сили на условния противник на кораби по време на стоянка, да открият и спасят изчезнал в морето танкер, да освободят цивилни плавателни съдове от пирати и да изтеглят на буксир освободените кораби в китайски пристанища.

Морските пехотинци на Русия и Китай, на свой ред, ще осъществят десант на „завоюван“ остров с последващо „прочистване“. А кулминацията на ученията ще бъдат ударите на ракетно-артилерийските разчети по морски цели с подкрепата на авиация.

Маневрите „Морско взаимодействие 2016“ са вече пети подобни учения между Русия и Китай. При това, командването на Министерството на отбраната планира да разширява взаимодействието на двете страни в тази област.

Ученията се провеждат в регион на териториален спор между Китай и неговите съседи – Япония, Виетнам и Филипините. На 12 юли Международният арбитражен съд в Хага постанови, че Китай няма основание да притежава редица острови и рифове в Южнокитайско море. В същото време китайските власти заявиха, че не смятат за действително решението на съда.

Бъдещето на военното сътрудничество между РФ и КНР

Според думите му военното партньорство между двете страни се развива значително по-добре, отколкото редица икономически проекти.

„Целта на провежданите в момента маневри е да се провери способността на военноморските сили на двете страни съвместно да решават кризи в Източна и Югоизточна Азия“, отбелязва Маслов.

Според експерта в момента Русия и Китай разглеждат бъдещите форми на военно-политически съюз. Но формално, юридически няма да се оформя нещо, което да е подобно на НАТО.

 

Advertisements

Posted on 12.09.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: