Die Welt: Прощалната визита на Барак Обама в Китай се превърна в негов провал


Die Welt: Прощалната визита на Барак Обама в Китай се превърна в негов провалПрощалната визита на Барак Обама в Китай става за него такъв провал, какъвто беше и първата, пише вестник Die Welt.

«Барак Обама искаше да обърне държавата си към Азия, за да гарантира нейните стратегически интереси. Но местната власт възпрепятства опитите му. Историческият шанс е пропуснат», — пише авторът.

 

 

Неотдавнашната визита на Обама започна със «символично унижение»: предвид това, че американската и китайската делегации не съгласуваха въпроса за подаването на стълбата към самолета «на най-влиятелния човек в света» (така изданието нарича Обама, бел.ред.), наложи се Обама да излезе от самолета пред задната врата.

Освен това, няколко пъти съветниците на американския президент и китайските чиновници си размениха словесни престрелки помежду си, изхвърляйки напрежението, струпало се за последните няколко години.

Някога Обама заяви, че е готов да протегне ръка на всеки «противник и конкурент» на Америка, дори на Пекин. През 2009 година той дори отказа да приеме Далай Лама, за да не сърди китайците.

В първата година на своето управление Обама посети Китай, който тръгна напреки така, както и по време на последната му визита, отбелязва изданието.

Китайците се стремяха да контролират всяка стъпка на Обама. Не му разрешиха да се срещне с политическата опозиция, не му дадоха възможност да отговори на въпроси по време на пресконференцията, не му разрешиха да говори по радиото.

 

 

«Този удар от страна на Китай се превърна в урок за Обама. Президентът и неговите съветници стигнаха до извода, че Китай явно разбира само от езика на силата», — се казва в статията.

 

 

Именно в това се заключаваше обръщането към Азия. САЩ искаха да покажат на Пекин, че САЩ все още си остава държава, която контролира ситуацията в региона, а и да убедят съюзниците си в това, че те могат да разчитат на подкрепата на Вашингтон.

Както отбелязва авторът на статията, политика на обръщане към Азия бе свързана с голям брой «високопарни надежди», както и много други външнополитически инициативи на Обама. Резултатите от тази политика се оказаха скромни.

Пекин не се впечатли от обръщането на Изток на САЩ.

 

 

«Властите в Пекин при всички случаи нямаше да се впечатлят от обръщането на САЩ към Азия. В продължение на много години Китай остроумничеше и провеждаше политика на намаляване на американската мощ», — пише изданието.

 

 

Авторът твърди, че фактът, че Китай е разположил свои бази на островите в Южно-Китайско море, е «плесник» за САЩ, който доказва, че Вашингтон не може да направи почти нищо, за да защити своите съюзници в Азия.

Пълен крах се наблюдава и по отношение на друг важен инструмент, който би могъл да съдейства за укрепване позициите на САЩ в Азия — Транстихоокеанското търговско партньорство (ТТП). Срещу него са и двамата кандидати за президент на САЩ — и Хилъри Клинтън, и Доналд Тръмп.

Според автора, обръщането към Азия създаде «вакуум» в други части на света, от който се възползваха «злодеи», в това число Ислямска държава, която, както твърди авторът, «засмуква» Вашингтон обратно в Близкия Изток.

Проблемите на САЩ в Азия се засилиха от една страна заради обективното разбъркване на баланса на силите в полза на Китай, пише изданието. От друга страна, това е  «въпрос на възприятие»: много хора считат Обама за слаб във външнополитическите въпроси президент, който се страхува от конфликти.

Advertisements

Posted on 11.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: