Гърция се стреми да стане един от ключовите разпределители на руски газ в Европа


Гърция се стреми да стане един от ключовите разпределители на руски газ в ЕвропаРусия с ясен сигнал, че вижда Гърция като територия за европейски газов хъб.

Русия се готви да подпише междуправителствено споразумение за „Турски поток“ с Турция през октомври тази година, заяви руският енергиен министър Александър Новак, който заедно с руския вицепремиер Аркадий Дворкович е на посещение в Солун. Там двамата разговаряха с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Показателно за посоката на разговорите е изявлението на Дворкович, цитирано от РИА Новости, относно възможностите за развитие на Южния газов коридор.

„Говорихме за големи проекти, предимно в енергийната сфера. Гърция се стреми да стане един от ключовите разпределители на газ в Европа. Да, всички тези проекти са обвързани и с политически обстоятелства. Можем да кажем, че възстановяването на сътрудничеството с Турция предоставя възможност за развитието на Южния газов коридор.

„Турски поток“ – една от нишките в коридора, може да премине от Турция през Гърция и така да текат доставки към други европейски страни. За Гърция това е много важен проект“, каза руският вицепремиер.

Освен това Дворкович обяви, че Русия иска да участва в транспортни проекти в Гърция. По думите на руския вицепремиер от руска страна съвсем скоро ще бъдат предложени конкретни, детайли разчети на Атина по отношение на конкретни инфраструктурни проекти – железопътни и за летищна инфраструктура.

Руският вицепремиер изрично подчерта и, че има потенциал за разширение на руско-гръцките търговски отношения и съответните инвестиции

От своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази увереност, че визитата на Дворкович и Новак е още една стъпка към заздравяване на гръцко-руските отношения.

„Разчитаме на сътрудничество с Русия“, подчерта Ципрас.

Posted on 11.09.2016, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: