Русия няма да изпрати руски сухопътни части в подкрепа на операцията на Турция в Сирия


Русия няма да изпрати руски сухопътни части в подкрепа на операцията на Турция в СирияМосква няма да отговори положително на молбата на Анкара да изпрати руски сухопътни части в подкрепа на операцията на Турция в Сирия, независимо че има такава юридическа възможност,  заяви пред „Известия“ първият зам.-председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Франц Клинцевич.

На 6 септември Турция се обърна към Русия и още няколко страни с молба да изпратят сухопътни части за подкрепа на операцията „Щитът на Ефрат“ в Сирия. Предложението бе направено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу, припомня изданието.

„Има решение на Съвета на Федерацията за участие на въоръжени сили на Русия в Сирия. Право на президента е дали да се възползва от него. Но още от самото начало бе казано на президента, че Русия няма да участва в сухопътна операция. Естествено, че без подобна операция, победата срещу ИДИЛ е невъзможна.

Но проблемът е в това, че спецслужбите на САЩ и някои други страни от НАТО помагат на опозицията, в това число и на терористите. В тази връзка не мисля, че Москва ще тръгне да изпраща свои части в Сирия. Не мисля, че подобен ход ще бъде подкрепен от обществото“, отбеляза Франц Клинцевич.

В момента участието на Русия във военни операция на територията на Сирия се свежда до въздушни удари по позициите на терористите. Както заяви през март командващия руските войски в Сирия, генерал-полковник Александър Дворников, на земята работят само ограничен брой представители на специалните подразделения.

Според директора на изследователския център „Близък Изток-Кавказ“ към Международния институт за нововъзникващите държави Станислав Тарасов участието на руски войски в турската сухопътна операция не може да стане без съгласието на Дамаск, което представлява проблем, предвид напрегнатите му отношения с Анкара. Поради тази причина експертът е на мнение, че в призива на турския външен министър се съдържа по-скоро политическо послание.

„Москва едва ли ще откликне на турското предложение, най-малкото защото подобен ход изисква подписването на предварително споразумение между Русия, Сирия и Турция. Едновременно с това подобен род заявления от турска страна, по толкова деликатни въпроси, свидетелства за нарастващо доверие между Москва и Анкара.

В тази връзка страната ни би могла да оказва въздушно прикритие на турските войски и така да измести на този терен САЩ и техните съюзници, които сега поддържат турците от въздуха.

Не е изключено също чрез Русия турското ръководство да се опитва да легитимира присъствието си на сирийска територия, а впоследствие – да търси нормализация на отношенията с Дамаск под една или друга форма“, казва експертът пред „Известия“.

Posted on 09.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: