Новият чистач на руското небе – смъртоносната „Сосна“


Новият чистач на руското небе - смъртоносната "Сосна"През втората половина на 2016 година ЗРК „Сосна“ ще влезе на въоръжение в руската армия и ще стане достойно „украшение“ на ПВО: способностите му позволяват гарантирано да се чистят близките рубежи на отбраната от въздушно нападение.

Като цяло ЗРК „Сосна“ има достатъчно високи перспективи във войската, в средата на текущата година ще завършат изпитанията и новият комплекс ще започне да влиза на въоръжение“, казва началникът на ПВО генерал-лейтенант Александр Леонов.

Комплексът гарантирано удря самолети, вертолети, крилати ракети и безпилотни самолети на височина от 20 сантиметра до 5 километра и на далечина до 10 километра, дори по време на движение.

Ако става дума за самата ракета, тя е двустепенна, с комбинирана система за управление. Веднага след пуска управлението се осъществява с помощта на радиокомандна система, която извежда боеприпаса и ракетата вече „вижда“ целта.

„Сосна-Р“ е снабдена с оригинална бойна част, състояща се от два отсека с неконтактен взривател, който има кръгова диаграма. Това позволява да се избягват грешки.

Едно от практическите достойнства на ракетата е, че тя не се нуждае от допълнителни проверки или изпитания, което позволява да се използва веднага след доставката в склада. „Сосна“ е унифицирана за работа и с корабния ракетно-артилерийски комплекс „Пальма“.

Новият ЗРК „Сосна“ има автоматичен режим на търсене и атака на целта. Комплексът може да работи и в автоматичен, и в полуавтоматичен режим.

Posted on 08.09.2016, in Въоръжени сили, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: