Делегацията на Беларус развя флага на Русия на откриването на Параолимпиадата в Рио де Жанейро


Делегацията на Беларус развя флага на Русия на откриването на Параолимпиадата в Рио де ЖанейроЕдин от участниците в делегацията на Беларус развя руския флаг на церемонията по откриването на Параолимпиадата в Рио де Жанейро. Това се случи по време на парада на спортистите на стадион „Маракана“, съобщи RT.

Международният параолимпийски комитет (МПК) ще започне разследване по отношение на делегацията на отбора на Беларус, пише РБК. Самоличността на спортиста, внесъл руския флаг, е установена, съобщиха от МПК. В момента се обсъжда какво наказание да му бъде наложено, съобщи РИА „Новости“.

Още преди откриването на Параолимпийските игри председателят на беларуския комитет Олег Шепел обяви, че по този начин отборът на Беларус ще изрази своята солидарност с отстранените от Игрите руснаци. Той заяви, че на трибуната в деня на откриването ще развее два флага – този на родината си и руският.

„Не бива да смесваме спорта с политиката, както и политиката с параолимпийското движение“, заяви Шепел пред RT.

Отстраняването на руските спортисти от Параолимпийските игри в Рио де Жанейро хвърля черно петно върху цялото движение, коментира зам.-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков.

Международният параолимпийски комитет изрично забрани на Беларус да внася руския флаг на церемонията в Рио, като заплаши, че в противен случай ще разглежда подобен акт като политически протест и ще предприеме съответните действия.

По-рано председателят на МПК Филип Крайвън обяви, че комитетът е взел единодушно решение за отстраняването на руския отбор от Параоилмпиадата и за лишаване на Параолимпийския комитет на Русия (ПКР) от членство в организацията.

На 15 август ПКР подаде апелация в Спортния арбитражен съд (CAS), който я охтвърли на 23 август. Отхвърлени бяха и персоналните жалби на руските спортисти пред МПК и различните съдебни инстанции.

Posted on 08.09.2016, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: