Украйна повтаря грешките на Михаил Саакашвили


Украйна повтаря грешките на Михаил Саакашвили„Украйна върви точно по пътя на „късния Саакашвили”, когато завърши всичко хубаво – парите, инфраструктурните проекти, реформата на полицията и започна тоталното мракобесие: война със съветската символика, борба с политическите врагове, опит да се установи „диктаторска демокрация” чрез промяна на Конституцията” – пише журналистът Егор Смирнов.

„Революцията на розите”в Грузия и „оранжевата революция” в Украйна станаха с разлика около една година и бяха горещо подкрепяни от САЩ.

В Украйна наистина в това време имаше икономически подем, а Грузия напомняше на сегашната Украйна, само че по зле – страната преживя няколко конфликта, нейната икономика не функционираше.

След идването на власт на Михаил Саакашвили страната получи около $5 млрд, колосални инвестиции за малката страна.

Обаче независимо от проведените реформи и голямата финансова подкрепа, Саакашвили не можа да оправдае надеждите на населението и на западните спонсори.

Така не продължи дълго. През 2008 г. американците свършиха парите, а у другите инвеститори търпението.

Стана ясно, че липсва ярка перспектива в ремонтираната по евростандарти грузинска икономика” – коментира ситуацията авторът на публикацията.

След това правителството на Саакашвили предприе ходове, които сега прави правителството на Украйна: прие закон за лустрацията и забрана на съветската символика, започна да отстранява политически опоненти.

„В Европа заговориха, че „режимът на Саакашвили се превърна в тоталитарна демокрация, в която под булото на народовластието се криеше полицейска държава.”

В Америка просто се разочароваха от своето протеже, тъй като той не изпълни поставената задача за война с Русия и тъпо проигра всичко” – прави извод украинския журналист.

Posted on 07.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: