Asia Times: Япония залага на сътрудничеството с Русия


Asia Times: Япония залага на сътрудничеството с РусияПоследните стъпки, предприети от премиера на Япония Синдзо Абе, показват, че Токио залага на сътрудничеството с Русия.

Asia Times излага причините, подтикнали Абе към активизиране на дипломатическите отношения с Москва.

„Независимо от взаимодопълняемостта в икономиките на Русия и Япония, а също общите интереси и проблеми в Далечния Изток, след края на студената война взаимната неприязън между двете страни оставаше в известна степен илюзорна“, — се отбелязва в статията.

 

Миналия месец Абе направи важни стъпки за стоплянето на отношенията между Москва и Токио. Първо, той създаде ново министерство по въпросите на икономическото сътрудничество с Русия начело със силния икономически министър Хиросига Секо.

Второ, назначи своя брат Нобуо Киши за държавен министър на външните работи, отговарящ за отношенията с Русия.

Трето, нареди местните средства за масова информация да отразят готовността на Токио да участва в крупни руски икономически проекти, независимо от „мъртвата точка“ по въпроса за Курилските острови.

При това, пише Asia Times, в основата на икономическото сътрудничество ще бъде принципът, че Русия не може и няма да се отказва от позицията си по териториалния спор.

Ден преди срещата с Абе руският президент Путин ясно даде да се разбере, че Москва „няма да търгува с териториите си», макар «много да би искала да намери решение на този проблем“.

Освен икономическите интереси Абе реши да интензифицира отношенията с Москва заради неблагоприятните за Токио геополитически условия.

„Ръстът на напрежение в отношенията между Русия и САЩ подтикнаха Москва да започне да строи нова военно-морска база на остров Матуа на Курилските острови.

И макар Матуа да не се оспорва от Япония, този факт има важно военно и стратегическо значение, ако отчитаме разполагането там на летище за Ту-22М3, който може да пренася ракети с далечен радиус на действие, а също ракети за атомни подводници“, — се казва в статията.

 

 

Сред другите фактори, които споменава изданието са продължаващият военен и икономически подем на Китай, по-тесните връзки между Москва и Пекин, китайско-американският разкол, напрежението в Далечния Изток, а също отслабването на влиянието на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион.

На този фон призивът на Абе за необходимостта „да се затвори страницата на ненормалната ситуация“ доказва, че Русия „може да спечели в играта на покер със САЩ“.

 

 

„Политиката на Вашингтон за изолация на Русия се провали“, — завършва авторът на материала.

Posted on 06.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: