АМЕРИКАНСКИТЕ ВИСОКОПОСТАВЕНИ ЧИНОВНИЦИ ГЛЕДАТ НА СВЕТА В КРИВО ОГЛЕДАЛО


АМЕРИКАНСКИТЕ ВИСОКОПОСТАВЕНИ ЧИНОВНИЦИ ГЛЕДАТ НА СВЕТА В КРИВО ОГЛЕДАЛОМалко преди окончателно да напусне високия си пост в Северноатлантическия алианс, заместникът на генералния секретар на пакта и бивш посланик на САЩ в Русия Александър Вершбоу в обширна статия във влиятелния немски в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг” писа, че „от края на студената война до днес не е имало момент, в който отношенията между Русия и Запада да са били толкова сложни, колкото са в момента”.

Виновна, разбира се, според него е Русия.

Всъщност в момента са в ход стари методи, стара риторика, напълно в старите традиции на студената война. Господинът обаче, стига до алогични и абсурдни твърдения. „Незаконната и нелегитимната анексия на Крим от Русия и руската поддръжка за сепаратистите в Източна Украйна разтърсиха международния ред в Европа.

През последните месеци станахме свидетели на прехвърляне на руски войски към границите на НАТО(!) и на редица мащабни военни учения, включително и без предварително обявяване, с участието на над 100 000 военнослужещи, което два пъти надвишава и най-големите натовски маневри от края на студената война”, пише високопарно авторът.

Обвиненията по адрес на Русия, както се вижда, са не само несъстоятелни, но и противоречат на здравия смисъл и на логиката на самите „западни партньори”. В този смисъл те дискредитират и самия Вершбоу.

Известно е, че основа на демокрацията, която Съединените щати така обичат да натрапват на цял свят, включително и с войски и оръжие, е народната воля. Народът на Крим фактически единогласно — с над 90 на сто, гласува за присъединяване отново към своята историческа родина. Всички въпроси, които възникват у заместник-генералния секретар на НАТО, той би трябвало да адресира към народа на Крим.

Разбираемо е, че на господин Вершбоу му е обидно, че руският Черноморски флот остава на база в Севастопол, а Крим не се превърна в американска военна база, но, както се казва, така е било писано. И това не е първият — и както изглежда, не е и последният провал на американската агресивна политика.

Когато говори за подкрепа на „сепаратистите” в Източна Украйна и за „анексията” на Крим”, които са разтърсили порядъка в Европа, той се прави, че не знае кой изпрати войски, танкове и самолети да усмиряват рускоезичното население в Донбас, което не пожела да признае за легитимен преврата в Киев, извършен с подкрепата на САЩ.

Той не казва как „европейският ред” устоя на наказателните репресивни операции на украинските войски в Донбас и други региони на Украйна, а се потресе от резултатите от референдума в Крим.

Човек може да си помисли, че това е първото сътресение в Европа през последните години. Бомбардировките и ракетните удари на НАТО по Югославия през 1999 г. не смутиха този ред. Явно, мирното завръщане на Крим в Русия за господина е по-страшно от кървавата баня, която САЩ организираха на Балканите.

Смущава го, видите ли, „прехвърлянето на руски войски към границите на НАТО”. Американците разположиха свои войски навсякъде по западните граници на Русия. Самолети на НАТО, които могат да използват атомни бомби, стоят на бойно дежурство в Прибалтика.

В шест източноевропейски страни са създадени командни структури за разгръщане на военните контингенти на пакта. Военните учения нямат край. Същевременно ги тревожат ученията на руските въоръжени сили на собствена територия.

Уви, господин Вершбоу и неговите колеги са слепи за очевидното. Забележително бе поведението на бившия посланик и високопоставен началник в НАТО на първата Международна конференция за сигурност, която се състоя в Москва, и бе организирана от руското Министерство на отбраната.

Тогава подробно, със схеми, цифри и много друга специална информация от руска страна, бе обяснена опасността, която представлява за Русия американската система заПРО, която тогава все още само се планираше да бъде разположена в Полша и Румъния.

Александър Вершбоу, който седеше на първия ред, не издържа и скочи. На чист руски език започна да вика: „Не ви вярвам, генерале! Не вярвам!” Нищо друго — обосновано и смислено, високопоставеният американски чиновник не бе в състояние да противопостави на изнесените аргументи и факти.

Posted on 04.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: