Южна Осетия и Абхазия: Осем години свобода


Южна Осетия и Абхазия: Осем години свободаВ продължение на почти две десетилетия след разпадането на СССР, грузинските власти се опитаха със сила да асимилират народите на Южна Осетия и Абхазия, лишавайки ги от правото на национална идентичност.

И през август 2008 година Михаил Саакашвили, тогавашен президент на Грузия, надмина предшествениците си, издавайки заповед за нападение срещу мирните граждани и руския миротворчески контингент.

В обстрелването на Цхинвал бяха включени практически всички видове оръжие, включително и забранени, което по-късно беше доказано в резултат на детайлно разследване.

Грузинските военни действаха изключително жестоко, но в Тбилиси не предполагаха, че Москва няма да бездейства в толкова вопиюща ситуация, противоречеща и на международното право, и на човешкия морал.

В Южна Осетия бяха въведени руски войски и агресорът беше спрян и отхвърлен в дълбочина на територията на Грузия.

А след две седмици Русия призна суверенитета на Южна Осетия и Абхазия. Днес могат обективно да бъдат оценени събитията и безкомпромисната позиция на руското ръководство, каза експертът Владимир Жарихин:

– За изминалите пет години не загина нито един жител на републиките и нито един руски военен. Такова нещо по-рано нямаше. Значи, отговорът на Москва е бил адекватен. В резултат от суровия урок, грузинската страна рязко намали военната си активност.

Русия подписа с Абхазия и Южна Осетия споразумение, според което, нападение срещу тези републики означава нападение срещу Русия с всички произтичащи от това последици.

Освен тясно хуманитарната мисия, в 2008 година поради създадените обстоятелства Москва реши и важна за себе си геополитическа задача. Ръководството на Грузия, страна, граничеща с Русия, настойчиво молеше да бъде приета в НАТО.

И трябва да се каже, че тя намери подкрепа сред натовските среди. Активността в региона само на американците нарастваше с всяка година: именно те въоръжаваха и обучаваха грузинските военни, които през август нападнаха Южна Осетия.

Предприемайки варварски опит да стане стопанин в Южна Осетия и Абхазия, режимът на Саакашвили се обрече на политическо небитие, а плановете на НАТО се наложи да бъдат отложени за дълго време.

За изминалите години републиките на Южен Кавказ, надеждно защитени от руските военни на основата на съответния договор, активно развиват собствените сили за сигурност, възстановяват инфраструктурата и икономиката, решават социални задачи. А такива се натрупаха много за сложния постсъветски период на фона на непрекъснатите претенции на Грузия.

Posted on 03.09.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: