Президентът на Русия Владимир Путин: Не търгуваме с територии


Президентът на Русия Владимир Путин: Не търгуваме с територииПрезидентът на Русия Владимир Путин смята за ключов проблем в отношенията с Япония териториалният спор за Курилските острови, съобщи ТАСС , като се позова на интервю на руския президент пред „Bloomberg“.

„Ние не търгуваме с територии, въпреки че проблемът за сключване на мирен договор с Япония е ключов и на нас много ни се иска с нашите японски приятели да намерим решение на проблема“, подчерта руският държавен глава. – „Ние имаме подписана декларация още през 1956 г. и за наша изненада, тя е била ратифицирана и от Върховния съвет на СССР, и от японския парламент. Но след това японската страна се отказва да изпълнява декларацията, а в последствие и Съветският съюз свежда до нула изпълнението на договореностите“.

Изявлението беше направено в навечерието на преговорите, които предстои да се проведат днес между Владимир Путин и японския премиер Синдзо Абе във Владивосток.

„Преди няколко години японските колеги ни помолиха да се върнем към обсъждане на тази тема и ние отидохме на среща с тях. Преди това отношенията бяха замразени не по наша вина, а по тяхна инициатива. Не става дума за замяна или продажба, става дума за търсене на решение, при което нито една от двете държави няма да се чувства ощетена“, подчерта Путин.

Според руския президент, в момента Русия и Япония са много по-близо до решението отколкото през 1956 г.

Русия и Япония се опитват от десетилетия да изработят мирен договор, но въпросът за принадлежността на Курилските острови се явява сериозно препятствие.

След края на Втората световна война Курилските острови бяха включени в състава на СССР, но принадлежността на островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и групата на островите Хабомаи се оспорва от Япония.

През 1956 г. е подписана съвместна декларация за прекратяване на състоянието на война между СССР и Япония, но мирен договор и до днес не е сключен.

Posted on 02.09.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: