Саакашвили с план за приватизация на одеските пристанища като част от разграбването на Украйна


Саакашвили с план за приватизация на одеските пристанища като част от разграбването на УкрайнаСаакашвили дойде в Украйна с готов план за приватизация и последваща ускорена разпродажба на страната. Той обаче не е автор на идеята, а само ще изпълнява част от развитието й. В началото на тази година съпритежател на 50-процентен пакет от акции на едно от пристанищата в областта – Иличовск, стана американската инвестиционна компания Siguler Guff & Company.

Украйна има на Черноморието 13 морски пристанища – големи като в Одеса и Иличовск, и други по-малки. Всички те са от стратегическо значение. Първо, около тях се формират инфраструктура, корабостроителен и кораборемонтен отрасъл, а следователно и работни места. Второ, пристанището е прозорец към света: доставка и износ на товари и стоки, сгъстен газ, нефтопродукти, там се разполагат националните военноморски сили.

Пълната приватизация на пристанища не е разпространена практика в света. В повечето случаи на частни компании се дават под аренда за определен срок част от пристанище, а самото пристанище остава държавна собственост като стратегически държавен обект.

Ако държавата активно търгува с останалия свят, то пристанището с многобройните частни инфраструктурни обекти никога не може да бъде губещо. По същия начин не се приватизират основни летища и въздушно пространство.

За Украйна, намираща се в предфалитно състояние, с полуразрушена икономика и гражданска война в Донбас, пристанищата са допълнителна тежест. Но това не е проблем на пристанищата, а по-скоро проблем на страната – пристанищата стават губещи, защото не работи икономиката и търговията, разрушени са връзките между производители и външните потребители на тяхната продукция.

Според икономисти 7-те порта на Одеския регион преработват 64,4% от стокооборота на Украйна.

В правителствения списък за приватизация е пристанището „Южно” в Одеска област, което свръхпечелившо. През 2013 г. то е донесло в хазната около 500 млн гривена. Затова икономисти питат каква е причината за продажбата му.

Саакашвили действително пристигна с готов план за приватизация, разработен във Вашингтон. Но той ще реализира само известна част от разграбването на страната. Например правителството състави списък на повече от 300 обекта за приватизация, като негова основа са стратегически обекти, предимно енергийни.

Контролът над тези стратегически предприятия ще бъде придобит или от доверени олигарси или от чужди инвеститори, които всъщност за това и извършиха държавния преврат, въоръжиха националната гвардия и дирижират сегашните събития в Украйна.

Целта е да се установи контрол над обекти от стратегическо предназначение, които могат както да способстват развитието на икономиката в страната, така и да я блокират. Овладяването на контрола над одеските пристанища може да постави в зависимост от волята на чуждата държава цели отрасли от украинската икономика.

Сакашвили вече се радва на огромно недоволство от страна на одесчани. Протестите против него не секват, като сега го призовават да се върне в своята „приказна гора”. Против приватизацията на Одеското пристанище са събрани над 40 хиляди подписа, но омразният грузинец не се трогва, защото охраната му е поверена на подразделение спезназ.

С Одеска област не изчерпват приватизационните интереси на украинските олигарси и на чужденците. Както вече беше съобщено, в най-близко време обект на специално внимание от страна на американците ще станат и други стратегически морски обекти – този път пристанището „Николаев” в едноименната област.

Posted on 01.09.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: