The Nation: САЩ превърна Украйна в „супермаркет за нелегално оръжие”


The Nation: САЩ превърна Украйна в „супермаркет за нелегално оръжие”САЩ оказват на Украйна военна и финансова помощ, а Киев на свой ред намира възможности да продава оръжие на други държави, заобикаляйки международното право, пише Джеймс Карден в The Nation под заглавие The US Defense Industry and the ‘Weaponization’ of American Foreign Policy.

„Самозвани експерти по Русия” обичат да коментират, Москва иска да вземе на въоръжение WikiLeaks, бежанците, хлебарките-роботи и дори джедайски трикове, обаче си струва по-добре да се вгледат какво става в техните страни, се казва в публикацията.

„На всички тези измислени обвинения по адрес на Русия може да се противопостави реалната роля на въоръженията във външната политика на САЩ през последните години” – отбелязва изданието.

Откакто президентът Барак Обама дойде на власт, експортът на въоръжения от САЩ рязко нарасна, което стана златна жила за производителите на оръжие. Според данни на изданието, през 2014 г. участвали в повече от половината сключени договори за доставка на оръжие в света. Цената на акциите на оръжейните корпорации L-3 Communications, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics и Lockheed Martin сега се намират близо до петгодишния максимум.

При това, както отбелязва The Nation американските търговци на оръжие залагат на „студена война” с Русия.

„Не е удивително, че Украйна, която е на предната линия в тази война, от пролетта на 2014 г. се превърна в истински оръжеен базар” – се казва в публикацията.

Към края на 2015 г. Киев получи от Вашингтон военна помощ на повече от 780 млн долара и кредитни гаранции за 2 млрд долара, при това украинският президент Петро Порошенко дори не криеше, че възнамерява да харчи парите на МВФ за война. В резултат „Украйна стана супермаркет за нелегално оръжие”.

Освен това, страната се превърна в нелегален пазар, откъдето въоръжения попадат в държави, където господстват най-одиозните режими на планетата. По данни на правозащитници от Amnesty International, Украйна продава картечници и вертолети в Южен Судан – „страната, където нанасят удари по мирното население в болници и църкви”.

При това доставката на оръжие за Южен Судан нарушава международния Договор за търговията с оръжие, се казва в публикацията.

Възниква любопитен въпрос: как страна, която постоянно твърди, че отразява руско нападение на своя територия, може да си позволи да продава оръжие зад граница?” – се казва в публикацията.

„Продажбите на оръжие и „помощ в сферата на сигурността”, които разпалват граждански конфликти, военни престъпления и регионална нестабилност, непосредствено противоречат на основополагащи принципи на самия Бял дом.

Администрацията и отбранителната промишленост на САЩ отдавна трябваше да бъдат привлечени към отговорност” – обобщава авторът на публикацията.

Posted on 31.08.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: