Френският президент съжалява за влошените отношения с Русия


Френският президент съжалява за влошените отношения с РусияФренският президент Франсоа Оланд заяви, че съжалява за влошените отношения с Русия. Според него отмяната на санкциите е в интерес и на двете страни, предаде РИА „Новости“.

„Украинската криза оказа влияние върху отношенията на Русия с европейските страни. Според мен, ситуацията заслужава съжаление, защото тя нанася вреда на всички страни, и в частност на съвместните икономически проекти зарадисанкциите. Затова ние всички сме заинтересовани колкото се може по-бързо да намерим най-добрия изход от ситуацията“, заяви Оланд по време на речта си пред посланици на ежегодната конференция на Министерството на външните работи на Франция.

Той отбеляза, че връзките между Франция и Русия винаги са били близки и надеждни.Френският президент изрази надежда, че връзките между двете държави ще се възстановят по-бързо.

Според него Москва е длъжна да подходи отговорно към разрешаването на кризата в Сирия и Украйна. Той се надява на скорошно възстановяване на дискусията в „нормандския формат“ (Русия, Франция, Германия и Украйна).

Отношенията между Русия и Запада се усложниха заради кризата в Украйна. В края на юли 2014 г. ЕС и САЩ въведоха санкции срещу цели сектори в руската икономика. В отговор Москва от своя страна ограничи вноса на продукти от страните, които подкрепиха ограниченията.

Западните страни обвързаха отмяната на санкциите с изпълнението на Минските споразумения, които задължиха Киев да промени конституцията до края на 2015 г. и да гарантира автономен статут на Донецка и Луганска област, но и до момента ангажиментът не е спазен.

От Кремъл определиха като абсурдно обвързването на санкциите с изпълнението на Минските споразумения, тъй като Русия не е страна в конфликта и субект на съглашенията за разрешаване на кризата в Украйна.

Posted on 31.08.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: