Международноправен статут на Абхазия и Южна Осетия


Международноправен статут на Абхазия и Южна ОсетияАбхазия и Южна Осетия са две  държави в Кавказ, претендиращи за независимост от Грузия.

Вследствие на войната от 2008 година Руско-грузинска война между Русия и Грузия са признати за независими от 5 и 6 Държави-членки на ООН съответно, впоследствие Вануату оттегля признанието на Абхазия през 2013 и Тувалу оттегля своето признание за двата региона през 2014.

Двата региона признават взаимно независимостта си, а също така имат и признанието на някои други непризнати региони.

Южна Осетия обявява независимост от Грузия по време на Южно Осетинската Война от 1991–1992 на 29 Май 1992, като конституцията и я описва като „Република Южна Осетия“.

Абхазия обявява своята независимост след войната с Грузия от 1992-1993 . Нейната конституция е приета на 26 Ноември 1994.

Южно Осетинската война от 2008 се води през Август 2008 година между Грузия от една страна и Южна Осетия, Абхазия и Русия от друга, войната приключва с победа на Южна Осетия, Абхазия и Русия и с изтласкването на Грузинската войска от двете територии.

На 21 Август 2008 г., се провеждатмитинги в Цхинвали and Сухуми на които гражданите на Южна Осетия и Абхазия призовават руския Президент Дмитрий Медведев и Руското федерално събрание за официално признание като суверенни държави.

Южно Осетинския Президент Едуард Кокойти заминава за Москва на 23 Август 2008 за обръщение към Съвета на федерацията,в своето обръщение той заявява „това което Грузинските управляващи направиха в Южна Осетия може да се нарече само Кавказкия Сталинград“.

На 25 Август 2008, Президентът на Абхазия Сергей Багапш също се обръща към Съвета на Федерацията.

Във своето обръщение към Съвета , Багапш заявява „Мога да бъда сигурен че Абхазия и Южна Осетия никога няма да бъдат част от Грузия.“

След изслушването на гореспоменатите призиви, на 25 Август 2008, Съвета на Федерацията и Държавната думаприемат предложения призоваващи Президента Дмитрий Медведев да признае независимостта на двете държави и да установи дипломатически отношения.

На 26 Август 2008, Президента Медведев подписва укази признаващи независимостта на Абхазия и Южна Осетия като суверенни държави  и прави следното изказване:

Трябва да се вземе решение което съответства на реалната обстановката. Като вземем под внимание свободно изразената воля на Осетинския и Абхазкия народ и водени от предписанията на Хартата на ООН, и Декларацията на принципите на Международното Право Относно Приятелските Взаимоотношения Между Държавите от 1970 г., и други основополагащи международни споразумения, Аз подписах указ за признаване на независимостта на Южна Осетия и Абхазия от Руската Федерация.

Русия призовава другите държави да последват нейния пример. Това не е лесен избор, който може да бъде направен, но представлява единствената възможност позволяваща спасяването на човешки животи.

Posted on 31.08.2016, in Анализи, История, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: