Руската междуконтиненталнa ракета „Синева“ ще постъпи на въоръжение до края на 2016


Руската междуконтиненталнa ракета „Синева“ ще постъпи на въоръжение до края на 2016 Държавната поръчка за 2016 година за производството на междуконтиненталните ракети „Синева“ ще бъде изпълнена в срок и руската армия ще ги получи навреме, информира сайтът defendingrussia.ru. За това е докладвал шефът на Крансоярския машиностроителен завод Александър Назарко на министъра на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу.

Назарко е уверил министъра, че модернизацията на „Красмаш“ позволява ракетите да бъдат произведени по нова технология.

Р-29РМУ2 „Синева“ е руска балистична ракета с три степени. Тя ще бъде приета на въоръжение на подводниците трето поколение. Използва се в ракетните комплекси Д-9РМУ2, които са на борда на подводниците 667БДРМ „Делфин“ и е модификация наракетата Р-29РМ, разработена през 1986 година.

Междуконтиненталната балистична ракета трето поколение РСМ-54 “Синева” (по класификация на НАТО Skiff SSN-23) е към ракетния комплекс Д-9РМ. Ракетен комплекс Д-9РМ с ракета РСМ-54 е бил приет на въоръжение през 1986 г.

През 1996 г. производството на ракетата РСМ-54 е прекратено, но през септември 1999 година Русия приема решение за възобновяване на производството на модернизирания вариант РСМ-54 “Синева”.

Междуконтиненталната балистична ракета „Синева” е важен елемент от военната стратегия на Русия в близките десетилетия. Тя е предназначена за поразяване на стратегически обекти на междуконтинентални разстояния.

Далечината на полета на “Синева” превишава 11 хил. км. Ракетата е снабдена с разделяща се глава с индивидуално насочване на бойните блокове към целта.

„Синева” се използва от подводници трето поколение. Ракетата е способна да носи от 4 до 8 боеви блока с обща маса над 2,5 тона.

 

 

Posted on 30.08.2016, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: