Молдавците бягат в Приднестровието


Молдавците бягат в ПриднестровиетоМолдавците бягат в Приднестровието. Властите на непризнатата република отбелязват устойчива тенденция – расте количеството на молдавските граждани, желаещи да получат приднестровско гражданство.

Какво се крие зад тази тенденция” политически избор, или икономически интерес?

Първият паспорт на гражданин на Приднестровската Молдавска Република (ПМР) бил издаден на 1 октомври 2001 година. Оттогава граждани на Приднестровието станали няколко хиляди души, предимно жители на Молдова.

Според началника на управлението по въпросите на миграцията Светлана Куликова, в гражданство отказват само в изключителни случаи:

– На гражданин може да бъде отказано в получаване на гражданство ако той няма необходимия за живеене на територията на ПМР срок т течение на една година непосредствено преди обръщението. Може също да бъде отказано, ако гражданин има непогасена съдимост за извършени особено тежки престъпления. И в случай, ако гражданинът съзнателно предоставил лъжливи документи за себе си и близките.

Преобладаващото мнозинство молдавци, желаещи да получат приднестровски паспорт – това са жители от левия бряг на река Днестър, на селата, намиращи се под юрисдикция на Кишинев.

Според молдавския политолог Виталий Андриевский, факторите за смяна на гражданството преди всичко са социални:

– Има такава тенденция, че в Молдова хората, които се пенсионират, се преместват на левия бряг. Първо, защото там са по-евтини комуналните услуги, и второ, за да могат да получат на място приднестровска пенсия.

Действително, средната пенсия в Молдова е около 80 долара, което е с 24% по-малко от екзистенц-минимума. В същото време средната пенсия в непризнатата република е 144 долара, което с 28% надхвърля екзистенц-минимума на левия бряг. Освен това, в Приднестровието жените се пенсионират на възраст 55 години, а мъжете – на 60. В Молдова съответно на 57 и 62.

Posted on 27.08.2016, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: