Кавказ може да стане нова конфликтна зона между Запада и Русия


Кавказ може да стане нова конфликтна зона между Запада и Русия Западните страни продължават опитите да възпрепятстват увеличаването на влиянието на Русия на териториите на бившата „съветска периферия“, а Кавказ може да стане нова конфликтна зона между Запада и Русия след Украйна.

С изострянето на украинския конфликт противопоставянето между Русия и Запада също се засилва. При това центърът на въпросния спор може да се премести от Украйна към Кавказ-Грузия, Армения и Азербайджан, смятат експерти на американската аналитична агенция Stratfor.

Авторите пишат, че след грузинско-осетинския конфликт през 2008 година, Русия е укрепила своето военно присъствие в Армения и има там силни икономически и политически позиции. А военното присъствие в Армения, Абхазия и Южна Осетия, както и сътрудничеството в сферата на сигурността с Азербайджан гарантират на Русия положението на водеща външна сила в региона, смятат анализаторите.

„Въпреки това Западът няма намерение да допуска разширяване на влиянието на Русия на територията на бившата съветска периферия. По време на въстанието в Украйна САЩ и ЕС подкрепиха свалянето на проруското правителство в Киев в полза на това, което би било ориентирано на Запад. И западните страни дадоха ясно да се разбере, че тяхната подкрепа няма да се ограничи само с Украйна. Западът започна да строи военни бази в Централна и Източна Европа, както и да разширява сътрудничеството в областта на сигурността с няколко страни от бившата съветска периферия“, се казва в статията.

Експертите смятат, че нова точка на противопоставяне между Русия и Запада може да стане Кавказ, за което свидетелства откриването в Грузия на учебен център на НАТО в края на август тази година.

Освен това, твърдят авторите, след началото на украинската криза неочаквано, след две десетилетия относително спокойно развитие, започна да се изостря конфликтът между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах. По този въпрос Русия заема сдържана дипломатическа позиция и призовава двете страни към диалог, а като елемент за възпиране продължава военните доставки и за двете страни.

Реклами

Posted on 26.08.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: