Грузия пуска политически сериал за тъмните страни от управлението на Михаил СаакашвилиВ началото на септември по грузинската телевизия тръгва политически сериал, посветен на 10-те години управление на президента Михаил Саакашвили и партията му „Единно национално движение“.

Лентата е дело на режисьора и бивш министър по въпросите на регулиране на конфликтите Гоги Хаиндрава.

Саакашвили, който в момента е губернатор на Одеса, напусна Грузия след встъпването в длъжност на новия президент Маргвелашвили през ноември 2013 година. Оттогава той не се е връщал в страната, където срещу него са образувани няколко досъдебни производства.

Саакашвили е обявен за вътрешнодържавно издирване, а прокуратурата съобщи, че е започнала процедура и за международно такова.

Аз не съм юрист, това е кинопроцес, където се разглеждат престъпленията, извършени от определена власт в определен период. Няма да чуете известни имена и фамилии, но и така ще стане ясно кой кой е, коментира Хаиндрава, цитиран от „Новости“.

В сериала попадат най-нашумелите случаи, заявява режисьорът. Ще покажем на зрителите как представителите на властта са решавали съдбата на хората, ще покажем кулоарите, тъмните страни, ада, където са се раждали тези „нездрави идеи“.

Голяма роля за загубата на изборите през 2012-та на партията на Саакашвили изиграват разпространените видеокадри с изтезания в грузинските затвори, припомнят медиите.