Експертно мнение: За 25 г. независимост икономиката на Украйна достигна провал


Експертно мнение: За 25 г. независимост икономиката на Украйна достигна провалЗа 25 години независимост икономиката на Украйна достигна небивал провал, който няма аналог в съвременната световна история, заяви пред ТАСС  директорът на Украинския институт за анализ и мениджмънт в политиката Руслан Бортник.

„От държава с трети ядрен потенциал в света, която летеше в космоса и произвеждаше най-съвременни технологии, Украйна се превърна в аграрна страна“, отбеляза Руслан Бортник.

„От икономическа гледна точка тези 25 години независимост на Украйна са дълбок провал. Не знам в световната история друг такъв пример, когато от 10-20-то място се спускаш на 150-то място“, каза още украинският експерт.

Според Бортник, Украйна се е оказала в най-лоша позиция от икономическа гледна точка и в сравнение с държавите от постсъветското пространство.

„Украйна е единствената държава на територията на бившия СССР, която за 25 години независимост не е надскочила БВП от 1991 г., нещо повече, сега нейният БВП изостава с 40% спрямо този от времето на УССР“, заяви директорът на Украинския институт за анализи и мениджмънт в политиката.

Експертът обръща внимание и на факта, че паралелно с това, Украйна търпи демографски загуби в размер на 12-15 млн. души, като в това число влизат напусналите страната, загубата на населението, което сега е част от Крим или от териториите на Донбас.

Анализаторът е убеден, че без достигане на консенсус на целия елит, държавата е обречена на икономическа и политическа деградация, преход към статут на зависима територия с формална държавност, в близките 5 години.

На 24 август Украйна отбелязва 25 години от провъзгласяването на нейната независимост.

Posted on 24.08.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Украйна имаше все достойни президенти професионалисти в алкохолната подготовка със сериозни успехи с чашката – Кравчук, Кучма, Юшченко, Порошенко. В Русия единствено великия Елцин беше на професионално ниво в алкохолната подготовка, Путин е много далеч от него.

  2. Просто проверка показва, че това не е вярно. БВП на Украйна 1990 се равнява на 81.46 млрд. долара, през 2013 е 177.4 млрд. долара. Няма да ви давам линкове, поразтърсете се малко сами, тамън може да се научите. Нямало хибридна война ли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: