Руските лазерни технологии ще променят представата за войната на бъдещето


Руските лазерни технологии ще променят представата за войната на бъдещетоВ началото на август 2016 година руски военни заявиха, че се готвят да въведат на въоръжение първите образци на лазерно оръжие. За първи път става дума за напълно конкретен проект, който може да отвори нова страница в историята на Въоръжените сили на Русия.

Авторите на научна фантастика са описали механизма на действие на лазерното оръжие, много преди в главите на учените да се зародят първите предложения как за практични цели да се използват насочени снопове на електромагнитно излъчване.

Основната трудност била в това, че за да се създаде в каквато и да е степен боеспособен лазер, е необходим съответен по мощност източник на енергия. До средата на 20-ти век този проблем не е намирал техническо решение. Оттогава науката е направила твърде голяма крачка напред.

Лазери се използват повсеместно и по-специално в медицината и промишлеността. Но и във военната сфера отдавна става дума не просто за фантастично „оръжие на бъдещето“.

Твърдотелният лазер, който функционира на основата на специални диоди, се възприема от военните във водещите страни в света като най-ефективното средство за борба срещу балистичните и крилатите ракети. Монтиран на борда на самолет, той може да поразява цели в космическото пространство, а освен това и на практика целия спектър от движещи се мишени във въздуха.

Рентгеновият лазер е в състояние да се бори дори с такива обекти, които са скрити зад масивни прегради. Неговото въздействие води до нарушаване на вътрешната структура на поразявания обект и до практическия му разпад.

Изстрелът на лазера може да бъде напълно незабелязан за очите на човек, но пък поразяващият му ефект е твърде значителен. В зависимост от мощта на лъча и обекта на въздействие, целта може да се разпадне на части, да изгуби ориентация в пространството или да се взриви.

В СССР са се разработвали технологии за унищожаване на шпионски спътници на основата на лазера. Лазерно оръдие с огромна мощност е било монтирано на плаваща платформа и са били направени няколко изпитания.

Обсъждали са се проекти за монтиране на лазерно оръжие на съветски спътници. Преди разпадането на СССР дори успешно е била проектирана специална бойна спътникова платформа „Скиф“. Проектът „Терра“ е предполагал създаване на лазерна система за противоракетна отбрана.

След 1991 година по голяма част от тези проекти работата е била спряна, но все пак доста неща са се запазили. Именно тях сега използват руските производители на оръжие. Лазерната установка А-60 е същата тази съветска разработка, която е усъвършенствана в съвременна Русия. Тя представлява аналог на проекта на компанията „Боинг“ – лазерна лаборатория, монтирана на борда на товарен самолет.

След повече от 10 години на забвение, сега концернът „Алмаз-Антей“ вече започна да работи по практическото приложение на идеята за създаването на отечествено лазерно оръжие на базата на А-60.

Проведените през 2009 година изпитания преминаха успешно: лазерният импулс А-60 порази спътник, застанал на 1500 км над Земята. Той успя да се справи и с всяка летяща цел, включително с дронове и балистични ракети. Въпреки завесата на секретността, която е спусната пред руските лазерни разработки, уверено може да предполагаме, че именно те ще предопределят облика на оръжието в най-близко бъдеще.

Posted on 23.08.2016, in Анализи, Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: