Приднестровието и Молдова: Развод с продължителност над 20 години


Приднестровието и Молдова: Развод с продължителност над 20 годиниРазпадането на СССР доведе до появата на около дузина нови страни на световната карта.

Всички те възникнаха на базата на бивши съветски републики. Но, в същия период своята независимост обявиха няколко държави, които не разполагаха с подобен статут в СССР. Една от тях беше Приднестровската молдовска република.

През изминалите оттогава години нейният суверенитет беше признат само от другите непризнати тогава постсъветски републики – Абхазия и Южна Осетия.

Малко преди разпадането на СССР, на 2 септември 1990 г., пет разположени на левия бряг на Днестър района на Молдова обявиха създаването на Приднестровска съюзна република в състава на СССР. По-късно тази структура започна да се нарича Приднестровска молдовска република.

В отговор, властите в Кишинев се опитаха да решат проблема, като изпратиха войски в непризнатата република. Ескалацията на въоръжения конфликт беше през пролетта на 1992 г. и завърши с въвеждане на миротворци в региона. В резултат на сблъсъка, Кишинев загуби контрола над районите на левия бряг.

През последните години, Кишинев и Тираспол многократно се опитваха да намерят изход от тази ситуация. Те бяха най-близо до това през 2003 г., благодарение на плана за уреждане на проблема, разработен от Дмитрий Козак.

Този проект предвиждаше превръщането на Молдова в „асиметрична федерация”, в която Приднестровието ще получи специален статут, както и възможността да блокира предложените от Кишинев законопроекти. Въпреки че, споразумението беше подписано от тогавашния лидер на Молдова Владимир Воронин, под натиска на Запада той, в крайна сметка, се отказа.

Следващия вариант за уреждане на въпроса беше планът, предложен от Виктор Юшченко. Освен всичко друго, той предвиждаше реформиране на въоръжените сили на Приднестровието и замяна на руските миротворци с украински. Тираспол сметна тези условия за неприемливи.

Позициите на Кишинев и Тираспол се отдалечиха още повече, след като Молдова прие закон, който я обяви за единна държава, а Приднестровието – за „административно-териториална единица под формата на република на територията на Република Молдова”.

На свой ред през 2006 г. Тираспол проведе референдум, 97% от участниците в който гласуваха в полза на присъединяването на републиката към Русия.

Posted on 22.08.2016, in Анализи, История, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: